Gemeenteraad 1 september 2020

Op 4 september 2020, over deze onderwerpen: Nieuws van de Gemeenteraad

Afgelopen dinsdag was er, na het zomerreces, weer een digitale gemeenteraad en was onze N-VA-fractie andermaal zeer actief. 

Fractieleider Geert Van Tieghem pleitte in een interpellatie nogmaals   - sedert 2016 nota bene - voor een grondige  doorlichting van de verzekeringsportefeuille van de groep Brugge (premiewaarde van bijna 3 miljoen € jaarlijks ! ).  De stad Brugge neemt duidelijk een loopje met de wet op de overheidsopdrachten van 17/6/2016 ...   “Dit is niet de eerste keer en wij vrezen bovendien dat de stad al vele jaren ettelijke honderdduizenden euro’s teveel betaalt”, weet Geert te melden. 

“De geboorte van het Brugs Menswaardig Inkomen (BMI) is een goede zaak”,  stelt onze fractieleider.    “Alleen moet de spanning tussen een voltijds nettoloon uit werken en het BMI voldoende groot zijn en blijven”.    “Mensen toe leiden naar een duurzame tewerkstelling moet onze ambitie zijn”, weet Geert te melden, zodat mensen zich niet gaan nestelen in het leefloon.   (cfr. het vermijden van de werkloosheidsval)

De N-VA fractie nam verheugd kennis van de plannen van het stadsbestuur om het recreatiedomein Sint-Pietersplas uit te breiden.   “Er het  mekka van de Brugse watersport van maken, zou dat niet mooi zijn ? ”, weet onze fractieleider te melden.   (cfr. verkiezingsprogramma N-VA)

Eindelijk besliste het stadsbestuur om het tariefreglement op het gebruik van het openbaar domein in de Brugse binnenstad betaalbaar(der) te maken.  “Meermaals wezen wij de afgelopen jaren het stadsbestuur op de gehanteerde woekerprijzen”, “nu maakt men het eindelijk betaalbaar(der) voor de Bruggeling”, stelt fractieleider Geert Van Tieghem verheugd vast.   

Gemeenteraadslid Pol Van Den Driesschie kwam  tussen op het agendapunt over de aankoop van steunblokken voor kerstbomen. Er werd maar liefst 240.000€ geïnvesteerd in 212 van die blokken, wat neerkomt op zo'n 1132€ per blok, wat naar mening van onze partij toch redelijk aan de hoge kant is. "Deze aankoop doet ook denken aan de vele bloembakken en –potten en –torens die nu overal de stad opfleuren. Ook mooi en aangenaam, het voorstel “Brugge bloemenstad” stond trouwens letterlijk in ons verkiezingsprogramma," aldus Pol. "Alleen ook hier dreigt overdaad en daarvan weten we dat dit al eens schaadt. Concreet kan men zich afvragen of je pal voor historische gebouwen – zoals pal voor de Ezelpoort – torens met bloemen moet plaatsen. Die eeuwenoude gebouwen zijn voldoende indrukwekkend en stijlvol op zich in hun – ik zou bijna symbolisch zeggen – in hun ‘naakte schoonheid’. Laten we die architecturale pracht toch best zo puur mogelijk houden." Dus nogmaals: ja aan bloemen en kerstbomen. Maar niet gaan overdrijven aub.

De welzijnsvereniging De Schakelaar wordt – na een interne evaluatie – volledig ontbonden.  “Dit verwondert mij helemaal niet”, weet fractieleider Geert Van Tieghem te melden.  “We roepen het college op om ook de vele andere stedelijke verenigingen eens door te lichten, dit zou mogelijks ook heel wat efficiëntiewinsten kunnen genereren”,  stelt Geert onomwonden.

Stad Brugge zal een fietsparkeerverwijssysteem voor de fietsenparkings ’t Zand aankopen. “Een goede beslissing” weet fractieleider Geert Van Tieghem te melden.  “Dit past in onze Smart City aanpak, die we op diverse vlakken, in onze stad voorstellen”. Geert lanceerde ook diverse actuele pijnpunten m.b.t. de huidige fietsenlift op ’t Zand.  Het stadsbestuur beloofde om deze aan te pakken.

Fractieleider Geert Van Tieghem riep het stadsbestuur ook nog op om meer beroep te doen op de diensten van Audio vzw,  om interne audits uit te voeren.     Immers, de VIVES Hogeschool sloot zich nu ook aan bij Audio !  Ook werd vastgesteld dat het politiehuis   - 7 jaren na de bouw n.b. ! – heden ten dag nog steeds niet definitief opgeleverd werd.  Fractieleider Geert Van Tieghem vroeg tekst en uitleg.

Het standgeld van de marktkramers wordt vanaf september gehalveerd tot het einde van het jaar.  De N-VA fractie nam daar verheugd kennis van.   “In de afgelopen jaren hebben we meermaals actie gevoerd om de standgelden te verlagen, gelet op de tijdelijke verhuis van de markt naar de Beurssite en de actuele Corona-problematiek”, weet fractieleider Geert Van Tieghem  te melden.   Onze marktkramers in onze stad verdienen alle steun in deze moeilijke tijden.

Raadslid Martine Bruggeman kwam tussen op het agendapunt "Beleidsplan Raakvlak 2021 -2026". "We vinden dat Raakvlak fantastisch werk levert, maar als we het kaartje bekijken naar de regio waar Raakvlak actief is dan zien we een groot onontgonnen gebied, namelijk Blankenberge en omgeving, dat lijkt ons niet logisch, daarom dat N-VA Brugge het zinvol vindt om ook dit gebied mee te nemen.", zo meent Martine. "Ook hechten we veel belang aan de publiekswerking van Raakvlak, zo vinden we de educatieve initiatieven zoals open sleuvendagen, de Gallo-Romeinse dag, de archeologiedagen met de Romeinse vismarkt, ... zeer belangrijk. We kijken daarom reikhalzend uit naar nog meer van deze activiteiten, zodat Raakvlak een breder raakvlak bij het grote publiek zou krijgen," aldus raadslid Bruggeman.

Natuurlijk deed ook gemeenteraadslid Dirk Barbier zijn duit in het zakje. Hij kwam tussen op het op punt in verband met het openbaar vervoer in onze stad. Meer bepaald over de "bediening" van onze drukke winkelstraten, de zogenaamde "Gouden driehoek". Ook in dit verband stellen we ons de  vraag naar de  goede bereikbaarheid van de randparkings en een goed afgestemd busaanbod. Binnen de lokale N-VA afdeling werd door een aantal leden een nieuw mobiliteitsplan voor "De Lijn" opgesteld voor een betere en ruimere bediening van onze binnenstad. Indien het stadsbestuur dit wenst, willen we graag onze inzichten met hen delen.

Dirk had tevens een aantal opmerkingen bij het project van de Kerkebeek. Het doel van het project is wateroverlast beperken door de installatie van een wachtbekken. Aan dit project is de aanleg van een wandelpad langsheen de Kerkebeek verbonden "het Kerkebeekpad", kostprijs hiervan is 7,5 miljoen €. Bij monde van gemeenteraadslid Barbier, vraagt onze partij om ervoor te zorgen dat dit een echte trekpleister wordt. 

In verband met het retributiereglement op de verkoop van vuiliszakken, vraagt Dirk het stadsbestuur naar de mogelijkheid dat vuilniszakken gratis of aan een lagere prijs zouden verstrekt worden aan langdurig zieken en mensen die zich in een financieel moeilijke situatie bevinden, dit bijvoorbeeld gekoppeld aan hun inkomsten. Nu weegt de kostprijs van vuilniszakken, pmdzakken en groenafvalzakken soms zwaar door in het budget van sommige mensen. Misschiend dat dit ook voor de inperking van het zwerfvuil een bijdrage kan leveren.

Het beheer van een aantal pompstations, die onder het Brugse patrimonium vallen, werd overgedragen aan Farys. We stellen ons de vraag of de gebouwen wel altijd als goed huisvader werden beheerd. Er waren de afgelopen tijd verschillende meldingen van niet-werkende pompen, defecten aan pompen (door achterstallig onderhoud?), putdeksels die niet meer open gingen, ... Gemeenteraadslids Dirk Barbier vraagt dan ook het stadsbestuur om dit dossier van nabij op te volgen, om in de toekomst niet voor grote financiële verrrassingen te staan.

Als u dotorene volledige teksten van de tussenkomsten wenst te lezen, dan kan u deze terugvinden in de bijgesloten word-documenten.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben voor onze gemeenteraadsleden, aarzel dan niet om contact met hen op te nemen. Hun contactgegevens kan u terugvinden op deze website bij de wie-is-wie gemeenteraad (https://brugge.n-va.be/wie-is-wie/gemeenteraad)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is