U bent hier
Gemeenteraad 23 november '20
De Brugse gemeenteraad van 23/11/2020 ging terug virtueel door via een videoconferentie. De N-VA fractie was andermaal zeer actief.
In het coronadebat bedankte fractieleider Geert Van Tieghem alle mensen die de Coronaregels strikt naleven en allen die zich met hart en ziel blijven inzetten in onze maatschappij in deze ongeziene tijden. “Alle hartverwarmende initiatieven die letterlijk en figuurlijk licht en hoop brengen, weten we bijzonder te waarderen”, stelt Geert onomwonden. Hij pleitte verder voor een strak handhavingsbeleid en een betere signalisatie van de zone van de mondmaskerplicht in onze binnenstad. Onze fractieleider lanceerde ook diverse voorstellen om onze zwaar getroffen, lokale economie en onze Brugse verenigingen nog meer en beter te ondersteunen.
Ook de politiebegroting anno 2021 stond op de agenda. Naast een oprecht dankwoord aan het voltallige korps beklemtoonde Geert Van Tieghem het belang van veiligheid – op alle vlakken – in onze maatschappij. “Veiligheid is een basisrecht, maar ook respect voor onze politie is een basisprincipe”, stelt onze fractieleider. De drugsproblematiek, ook in sommige parken, en de transmigrantenproblematiek in Zeebrugge vergen een meer kordate en hardere aanpak.
Raadslid Pol Van Den Driessche kwam kort tussen met betrekking tot de subsidie aan de vzw Integraal. Pol zette de fantastische werking van deze VZW nog eens extra in de verf, "Wat deze mensen doen voor de integratie en opleiding voor de nieuwkomers in Vlaanderen is echt ongelooflijk. Het is daarom jammer dat het subsidie bedrag voor Integraal niet wat hoger is. Hopelijk ligt het bedrag dat Brugge volgend jaar toekent een beetje hoger en wordt de subsidie op zijn minst geïndexeerd."
Bij de goedkeuring van de budgetten voor de erkende Brugse kerkbesturen, bedankte Pol Van Den Driessche voor het openstellen van hun deuren in deze moeilijke periode,"Ik vind het goed dat nogal wat kerkgebouwen vandaag hun deuren open houden voor individueel bezoek. Ze bieden rust en geborgenheid aan mensen in onzekere tijden, ook niet-gelovigen. En in het geval van onze eeuwenoude cultuurrijke kerken: het zijn momenteel de enige kunstige gebouwen die nog open zijn.3
De zoveelste ‘verrekening’ in plus (+ 23 %) passeerde de revue. Ditmaal deze van de heraanleg van de Lange Molenstraat in Sint-Andries, die > 4 jaar duurde ... Bij de vraag van onze fractieleider of dit de laatste verrekening zou zijn, moest de schepen het antwoord schuldig blijven.
Vanaf 2021 zal de stad eindelijk haar fietsreglement voor het personeel correct aanpassen, conform ons pleidooi in de raad van 28/3/2017. “Onbegrijpelijk dat de stad jarenlang de wettelijke fiscale en sociale wetgeving omtrent fietsvergoeding aan de laarzen lapte”, stelt fractieleider Geert Van Tieghem onomwonden. Niet de eerste maal ! Als gewone burger of werkgever moet je dat alvast niet proberen ...
Voorts interpelleerde onze fractieleider ook het stadsbestuur naar de stand van zaken omtrent de komst van het nieuwe ontmoetingscentrum in Blijmare te Sint-Andries (n.a.v. de afbraak van de wijkkapel), in 2015 met veel poeha aangekondigd door de toenmalige schepen. Het antwoord was ontluisterend : het project is voor ‘onbepaalde duur’ uitgesteld ... Lees : tot met sint-juttemis ! “De wijk krijgt een ontmoetingscentrum zoals ze er nog nooit één heeft gehad”, predikte De fauw in KW dd. 9/10/2015 ... “Het stadsbestuur heeft de mensen gewoon zand in de ogen gestrooid, hun verhaal was louter een kwakkel”, besluit Geert ontstemd.
Met vriendelijke groeten,
Geert Van Tieghem (fractieleider), Dirk, Nele, Pol en Martine