U bent hier
Gemeenteraad van 28 mei 2019
Gemeenteraad van 28 mei 2019
De Vlaamse regering bevestigde op 10 mei 2019 de oude Visartsluis als locatie voor de nieuwe sluis, en neemt de nodige flankerende maatregelen. Het gaat om een investering van 1 miljard euro, die moet leiden tot meer jobs en de verdere groei van de haven van Zeebrugge en een betere lokale mobiliteit. Dit item kwam in een interpellatie aan bod in de raad. Fractieleider Geert Van Tieghem laakte de toch wel hypocriete houding van sommige raadsleden, die het besluit van de Vlaamse regering, waar hun eigen partij zelf deel van uitmaakt, op de korrel namen. “We moeten nu ten volle inzetten op een actieprogramma met flankerende maatregelen”, stelt fractieleider Geert Van Tieghem. “Er moet een participatieproces opgezet worden, samen met het stadsbestuur en het havenbedrijf, specifiek gericht op de leefbaarheid van de omgeving. Mensen hebben recht op duidelijkheid en zekerheid.” “Ongelooflijk hoe sommige partijen – na meer dan 10 jaar wikken en wegen -- nu nog steeds spelen met de jobs van 20.000 mensen en de toekomst van meer dan 400 bedrijven”. “Mocht de huidige Vandammesluis het laten afweten, dan zou dit een economische catastrofe voor onze haven betekenen”, besluit fractieleider Geert Van Tieghem.
Ook op de gemeenteraad van 28/5/2019 stond de goedkeuring van de deontologische code voor de Brugse mandatarissen/raadsleden op. “Gewikt en gewogen, maar te licht bevonden”, was het verdict van fractieleider Geert Van Tieghem. “Zoals bij de deontologische code van het stadspersoneel het neutraliteitsprincipe ontbreekt (agendapunt gemeenteraad april 2019) , is deze deontologische code van de mandatarissen te vrijblijvend en onvolledig”, stelt onze fractieleider vast.
Raadslid Pol Van Den Driessche was erg kritisch voor de manier waarop het stadsbestuur jobstudenten selecteert, in het bijzonder als het om redders gaat. "Ik vind het heel vreemd dat kandidaten die het haalden niet eens op gesprek moesten komen.", bemerkte hij. Ook de urenruil van onze Academie met een Brabantse Tuinschool gebeurde op een toch wel vreemde manier. De betrokken schepen kon zelfs geen antwoord geven op de zeven gepunte vragen van Pol.
Raadslid Martine Bruggeman vindt het jammer dat de mening van de oppositie niet gevraagd werd bij de samenstelling van de beoordelingscommissie voor de nog te bouwen kunstsite op de Garenmarkt. “Wij vinden het ontbreken van een jurist en een financieel adviseur dan ook zeer opmerkelijk. Het is dan ons dan ook niet duidelijk wie het financiële aspect controleert van het, waarschijnlijk, duurste project uit deze legislatuur.”, zo stelde het raadslid. Tevens stelt ze zich terecht de vraag over hoe de burgerinspraak zal verlopen, want nu wordt er alleen maar gewag gemaakt van het informeren van de burger.
Het afschaffen van een aantal buurtwegen in Zeebrugge stond ook op de agenda van de gemeenteraad. Gemeenteraadslid Dirk Barbier vindt dat er wel een volwaardig en veilig alternatief moet zijn voor de lokale bewoners. Tevens kwam hij kort tussen bij de bekendmaking van het nieuws dat minister De Crem 200 miljoen vrij maakt voor de aanwerving van extra krachten voor het politiekorps. Het gemeenteraadslid vroeg of het mogelijk was om, zoals al eerder door gewezen minister Jan Jambon, aangehaald werd de selectieprocedure te verbeteren door lokale selectie mogelijk te maken omdat door lokale selectie de achtergrond van de sollicitant makkelijker te achterhalen zou zijn.
De volledige teksten van de interpellaties en tussenkomsten op de gemeenteraad zijn te lezen in de teksten in bijlage.