Gemeenteraad van 23 oktober 2023: Geert Van Tieghem

1 Sanctioneren inbreuken verkeersvrije en autoluwe zone via GAS4 – maak er geen pest-boeteverhaal van ! 

Onze N-VA fractie onderschrijft ten volle de beslissing van het college om de inbreuken op het C3 verkeersbord (autovrije/autoluwe zone) niet langer via een strafrechtelijke afhandeling te laten verlopen, maar wel op basis van een administratieve afhandeling via GAS 4. Dit gaat in concreto om de 4 ANPR camera’s die vandaag het autoluwe gebied dekken, namelijk,in de Geldmuntstraat, Zuidzandstraat, Steenstraat en Katelijnestraat  waarbij in die laatste 2 straten de camera’s elke namiddag geactiveerd worden.    In de Geldmuntstraat en Zuidzandstraat blijft dit beperkt tot de namiddagen tijdens het weekend. Het stadsbestuur denkt op jaarbasis maar liefst 65.266 overtredingen te kunnen vaststellen, wat de stadskas 3.758.428 € zou opbrengen.  (58 € per overtreding)

Vanuit onze N-VA fractie hebben wij wel een aantal opmerkingen, bedenkingen en suggesties  :

In de periode 1/7/2023 – 10/9/2023 werden reeds 12.698 overtredingen geregistreerd.  Geen klein getal, zeker gelet op het feit dat er aanvankelijk niet gesanctioneerd werd, maar enkel gewaarschuwd.  Wat ons betreft, kan/moet de signalisatie op de 4 vermelden plaatsen stukken beter.  Nu zijn er heel wat chauffeurs zich niet bewust van het feit dat ze een overtreding begaan …  Er moet ook TIJDIG  (geruime afstand op voorhand) gewaarschuwd worden dat men een autovrije zone nadert, zodat men nog kan bijsturen en dus een andere weg kan kiezen.  Nu creëert het stadsbestuur de perceptie alsof men ‘aast’ op dergelijke inbreuken net omwille van deze ontvangsten en dat kan wat ons betreft toch geenszins de bedoeling zijn. Het mag geen ‘pestboete-verhaal’ worden …. (en zeker geen heksenjacht)   Het verhaal moeten we ook nog beter communiceren aan de Bruggelingen : uit een antwoord vanuit de stad op onze schriftelijke vragen hieromtrent blijkt dat 20 % van de overtreders Bruggelingen zijn ….   Maar ook aan niet-Bruggelingen !
Uit de stukken blijkt ook dat de verwerking van al deze boetes een behoorlijk arbeidsintensieve klus is. We lezen dat er vandaag nog heel wat manueel werk aan te pas komt …   We moeten alles in het werk stellen om deze zo efficiënt mogelijk te organiseren, wat o.i. vandaag zeker niet het geval is.  Vanuit onze N-VA fractie pleiten we dan ook voor een zo veel als mogelijk geautomatiseerde verwerking van alle overtredingen en te investeren in performante Gassoftware.   (voor alle Gasovertredingen trouwens)
Zijn er nog andere verkeersovertredingen in onze stad waarbij het bestuur denkt om deze via de Gasreglementering te laten verlopen i.p.v. de strafrechtelijke afhandeling ?

 

2/ begrotingswijziging 2 2023 – politie  - reserves zijn bijna op … een verhoging van de stadsdotatie dringt zich op

Vooreerst een dankwoord aan de nieuwe korpschef Yves Roty en zijn bijna 500 manschappen voor hun dagdagelijkse inzet om onze ‘scone’ stad veilig en leefbaar te houden !  Veiligheid is een basisrecht en onze politiemensen garanderen ons dit ! 

Nu, de financiële stukken brengen weinig nieuws onder de zon.  We wensen het stadsbestuur wel te wijzen op hetgeen we al meermaals gemeld hebben in deze raad.  De reserves bij de politie zijn bijna op  …  net zoals deze bij de stad trouwens.  We hebben hier al meermaals op gewezen.   Het algemeen begrotingsresultaat daalt jaar na jaar, de schulden stijgen exponentieel en sedert 2022 dekken de ontvangsten de uitgaven niet meer.  Logisch …  De politiebegroting is immers vooral een personeelsbegroting, > 80 % van de uitgaven zijn immers personeelsuitgaven.  Wat ontvangsten betreft, rekent de politie op de stad voor 2/3 en voor 1/3 op de federale overheid.  En toch wel zeer opmerkelijk : in 2019 bedroeg de stadsdotatie 30,25 miljoen €, in 2023 staat deze op 31 miljoen € begroot, een stijging dus met amper 750.000 € op 4 jaar tijd …. (amper 2,4 % stijging versus een inflatie van bijna 20 % !)   Onhoudbaar natuurlijk …   vanaf 2024 zal het bestuur toch een significante verhoging van de stadsdotatie moeten doen …   2/3 van de ontvangsten komen immers van de stad via deze stadsdotatie, 1/3 is een federale dotatie.   

Louter budgettair gezien mag het stadsbestuur dan nog van ‘geluk’ spreken dat het korps al jaren met een structureel tekort aan manschappen kampt …   We vermoeden actueel een tekort van om en bij de 30 à 40 VTE.  Klopt dit ?    Want bij een volledige invulling van het korps, zou dit financiële plaatje al lang niet meer kloppen !   U weet dat onze N-VA fractie zich hieromtrent zorgen maakt, gelet op onze veelvuldige tussenkomsten in eerdere raden.   Veiligheid is en blijft meer dan ooit een fundamenteel basisrecht van eenieder. Daarop mag er niet bespaard worden.  Meer investeren in veiligheid, in de ruime zin van het woord,  is voor onze N-VA fractie een absolute topprioriteit,  maar vereist ook voldoende financiële slagkracht.  

Politie staat immers voor bijzondere uitdagingen.  Denken we maar aan de strijd tegen drugs én geweld,  de eigendomsdelicten, het waarborgen van verkeersveiligheid, de strijd tegen de cybercriminaliteit,  …  Een meer kordate, daadkrachtige en efficiënte aanpak op al deze terreinen is noodzakelijk.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is