Gemeenteraad van 28 mei 2024: Pol Van Den Driessche

Op 2 juni 2024, over deze onderwerpen: Cultuur en toerisme, Erfgoed, Nieuws van de Gemeenteraad, Veiligheid

Tussenkomsten

1/ Lachgas

Toen wij in het voorjaar ’21 een verbod bepleitten op het gebruik en ook het bezit van lachgas werd er aanvankelijk afwachtend gereageerd. Samen met partijcollega’s Maaike De Vreese en Ilse Coopman hadden we nochtans op de gevaren gewezen van dit ogenschijnlijk onschuldige product dat we kriskras verspreid in het zand en op het gras van Brugse speelpleintjes vonden.

Gelukkig volgde dan enkele maanden de beslissing van het stadsbestuur om dit wel degelijk gevaarlijke spul in Brugge te verbieden. Nu is er dus een algemene, nationale regeling die strafrechtelijke sancties voorziet. Goed zo, hoewel…

Ik vroeg bij onze stadsdiensten na hoeveel vaststellingen mbt lachgas er de voorbije tweeëneenhalf jaar in Brugge gebeurden. 31, zo blijkt. Waarop een boete of een bemiddeling werd voorgesteld aan de overtreders.

De vraag is hoe de bestraffing voortaan zal verlopen. Want vanaf nu zal de politie de inbreuken moeten melden aan het parket. Dé vraag, tegelijk onze vrees, is wàt het parket hiermee zal doen? Het gevaar bestaat immers dat het parket, door te veel ander werk en prioriteiten overlast, deze politionele vaststellingen zal seponeren zonder gevolg.

En dit zou dan weer net het omgekeerde effect kunnen hebben. Immers, verkopers en gebruikers van lachgas zouden dan het signaal krijgen dat het toch niets uitmaakt of ze nu op het boekje vliegen of niet.

Wat kunt u ondernemen, burgemeester, om dat te verhinderen?

 

2/ Sint-Pauluskerk

 

We vinden dit een positieve evolutie in de zoektocht naar nieuwe bestemmingen voor enkele van onze vele kerken. Nu is bepaald dat in de St-Pauluskerk straks allerlei sociaal-culturele en administratieve activiteiten kunnen plaatsvinden. Met de garantie dat de buurtverenigingen en de kerkfabriek er kunnen blijven bijkomen.

Het verbaast ons wel dat u, mevrouw de schepen, tijdens het berek op een vraag  antwoordde dat niet-religieuze uitvaarten daar niet zullen mogen plaatsvinden. Kerkgebouwen en –ruimtes zouden daar, eenmaal ontwijd, nochtans ideaal kunnen voor worden gebruikt. Want ze zijn er a.h.w.  voor gebouwd.

Temeer omdat vandaag niet zo veel Brugse uitvaartcentra kunnen beantwoorden aan de vraag naar grotere ruimten waar men met veel mensen afscheid van een geliefde kan nemen.

Dus: waarom mogen of kunnen in deze kerk geen uitvaartplechtigheden worden gehouden?

 

Interpellatie

 

Over Engelstalige campagne

 

Ik heb het genoegen om wekelijks les te mogen geven aan internationale studenten, zowel in Howest als in Vives. Ik vertel hen over onze geschiedenis binnen het Europese verhaal en ik probeer hen wegwijs te maken in de werking van de internationale instellingen waarbinnen ons land een rol speelt. Ik denk dat zij dat interessant vinden, zo kan ik toch uit hun eindwerken afleiden.

Maar weet u waarover zij het meest enthousiast blijven? Dat zijn – en collega Ilse Coopman die bij verhindering mijn les al eens overneemt kan dat getuigen – dat zijn de korte introducties over de Nederlandse taal die we wekelijks geven. We doen dat op de klassieke schoolse manier maar ook aan de hand van teksten van prachtige liedjes, zoals “2 meisjes” van Raymond van het Groenewoud. Onze studenten - komende uit India, Columbia, China, Finland, Kameroen, Panama of waar ook - vinden onze taal geweldig en nemen die ervaringen mee naar hun thuis. Precies de ontdekking van een andere cultuur en een middelgrote taal motiveerde hen vaak om voor een Vlaamse hogeschool te kiezen.

Maar deze wijsheid is evenwel nog niet doorgedrongen bij sommigen, zowel in handelskringen als bij beleidsmakers. Denken we maar aan de jongste publicitaire acties van Musea Brugge. Wat was dat?

Maar dit gebrek aan inzicht blijkt jammer genoeg nog eens uit de Engelstalige vlaggencampagne in Brugse winkelstraten "This street is made for shopping". De aanblik hiervan ergert veel Bruggelingen, terecht en begrijpelijk. Ook verstandige toeristen begrijpen helemaal niet waarom wij onze eigenheid zo miskennen.

Het argument dat dit is om anderstaligen te laten weten dat Brugge mooie winkels heeft, dat is te belachelijk voor woorden. Zelfs de minder geïnteresseerde bezoekers zien heus zelf wel dat de Steenstraat een winkelstraat is en niet ergens een weg in het havengebied of door de Polders. Toeristen zullen ook geen euro minder besteden indien het Nederlands steeds als eerste taal wordt gebruikt. Integendeel, zeker de zogenaamde meerwaardezoekende gasten keren zich steeds meer af van de eenheidsworst die in veel toeristische steden wordt geserveerd.

Deze vlaggen hebben werkelijk een vervuilend effect. Ze bezwadderen de schoonheid van de Nederlandse taal en schenden de authenticiteit onze Vlaamse stad.

Daarom dringen wij er op aan dat het stadsbestuur overgaat tot het opleggen van GAS-boetes, Gemeentelijke Administratieve Sancties,  in de rubriek afval en openbare netheid. Zoals dat geldt voor graffiti, sigarettenpeuken en achtergelaten wc-potten.

 

Repliek na het antwoord van de schepen:

 Ik begrijp echt niet waarom jullie zo weinig trots zijn op onze mooie taal. Boegbeelden van zowat alle ideologische strekkingen hebben zo lang en hard moeten strijden voor de erkenning van het Nederlands, in het onderwijs, in de administratie, in het gerecht, in het leger, op internationaal vlak. Zij haalden daar menigmaal ook de verfborstel boven en voerden vreedzame guerilla-acites uit.

En nu laten jullie zomaar dat een vreemde taal onze moedertaal in het straatbeeld verdringt. U, waarde collega’s, die toch de politieke erfgenamen zijn van Jan Baptist David, August Vermeylen en Jan Frans Willems, waarom laat u dit toch gebeuren? Onze taal, zo wonderzoet, voor die haar geen geweld aan doet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is