U bent hier
Gemeenteraad van 29 april 2024: Ilse Coopman
Interpellaties
1/ Verschoonruimtes
Vorige week opende het provinciaal hof haar deuren. Daar is ook een zogenaamde 'changing place' voorzien. In correcter Nederlands: een verschoonruimte voor mensen met een handicap. Sommigen hebben niet voldoende aan een groter toilet. Wie met meer beperkingen kampt, gaat ook al eens graag de deur uit. Deze plaatsen bieden een oplossing voor wie meer uitrusting en plaats voor assistentie nodig heeft.
Een eigen ervaring laatstleden leerde me dat de nood daarvoor in Brugge er zeker is. Wie bijvoorbeeld een kind met een beperking of een volwassene, wil verschonen die de gewone verzorgingstafel voor baby’s qua grootte en gewicht ontgroeid is, kan niet goed terecht in een gewoon gehandicaptentoilet.
Vandaar mijn oproep en voorstel om daar ook in Brugge werk van te maken en het goede voorbeeld van de provincie te volgen.
Mijn concrete voorstellen zouden zijn om in Zeebrugge hier een ruimte voor in te richten. Daar is zeer weinig alternatief en iedereen gaat (zeker nu het zomerseizoen voor de deur staat) eens graag naar het strand. Zo maken we Zeebrugge inclusief en toegankelijk.
Een tweede mogelijkheid zou ik graag zien in een natuurdomein, zoals Beisbroek. Waar de sterrenwacht gehuisvest is bijvoorbeeld, kan mogelijks ook een oplossing gevonden worden.
Om het haalbaar te houden qua investering kan ook steeds gestart worden met een voldoende grote ruimte met naast een ruimer toilet ook zeker een aangepaste verzorgingstafel.
Ook in de zwembaden zou een dergelijke verzorgingstafel om kinderen met een beperking om te kleden om te gaan zwemmen nuttig en nodig zijn. Daar kampen mensen met hetzelfde probleem.
In De Panne en in De Krook in Gent installeerde men al zo'n ruimtes. Brugge volgt hopelijk snel!
2/ Bobo’s indoor
Op 27 maart viel in onder andere het Nieuwsblad te lezen 'Boudewijn Seapark moet bouwvallige zaal slopen: “Ook restaurant en binnenspeeltuin moeten tijdelijk dicht."
“Uit inspectie van de brandweer blijkt dat bij storm of hevig regenweer een deel van het dak zou kunnen instorten. Daarop heb ik inderdaad beslist dat de zaal meteen gesloopt mag worden”, zegt De fauw. “Volgens de brandweer is de toestand van die aard dat er ook een risico bestaat in de omgeving rondom de zaal. Daarom is besloten dat in afwachting van de sloopwerken het aanpalende restaurant en binnenspeeltuin Bobo’s Indoor gesloten moeten blijven.”
In het weekend van 20 en 21 april bleek de binnenspeeltuin (terug/ nog steeds) open te zijn. Daarom had ik graag een actuele stand van zaken gekregen in verband met dit dossier. U begrijpt dat nogal wat ouders daar met hun dierbare kroost komen spelen, ikzelf ook trouwens. Net als veel andere Brugse gezinnen en het lijkt me nogal evident dat we hen 100 % zekerheid moeten kunnen bieden over de staat en veiligheid van de zaal.
Welke stappen of werkzaamheden werden ondertussen genomen door Boudewijn Seapark?
Wat impliceert dit voor de veiligheid, zeker voor die van de kinderen?
Is de sloop ondertussen uitgevoerd? Is de situatie voor het restaurant en de binnenspeeltuin daardoor ondertussen terug veilig?
In welke mate is de binnenspeeltuin nu terug veilig (voor spelende kinderen).
Welke stappen en opvolging is er voorzien in de toekomst om deze veiligheid te garanderen.
3/ Bevrijdingsfeest
In september zal het precies 80 jaar geleden zijn dat Brugge werd bevrijd van de nazi-bezetting. Dat gebeurde door Canadese soldaten, sommige prachtige foto’s in ons stadsarchief illustreren dit levendig. Zowel de Canada Square als de “Buffelbrug”, u weet wel, die brug met de bizons op, verwijzen naar dat vreugdevolle moment.
Over enkele dagen is het ook 8 mei, de dag waarop Europa helemaal werd bevrijd. V-Dag genaamd en tot voor enkele jaren was dit ook een officiële feestdag in het onderwijs. Maar als we nu aan de gemiddelde scholier zouden vragen waarvoor 8 mei staat, zal blijken dat die kennis toch te zijn verminderd.
Daarom stellen wij voor om, over enkele maanden, in september, de Bevrijding van Brugge op een andere manier zeer zichtbaar in herinnering te brengen. Door een wervelend evenement op en rond de Buffelbrug te organiseren voor iedereen, voor volwassenen maar zeker ook voor tieners. Met foto’s van toen en zelfs een re-enactment. Wie onlangs op Erfgoeddag de Vikingen ging bezoeken, uitgenodigd door Raakvlak, kan getuigen dat zoiets werkt en tot de verbeelding spreekt.
Een andere reden om dit te organiseren is te meer omdat veel jongeren dan onlangs voor de eerste keer naar de stembus trokken voor het Europees Parlement. Laat de oprichting van de Europees Unie nu net het succesvolle gevolg zijn van dat streven naar vrede na jaren van miserie. Opgericht om te zorgen voor vrede en onze welvaart.
Hoe staat het stadsbestuur ten opzichte van dit voorstel, welke (andere) initiatieven neemt het al om deze bevrijding te herdenken en wat ondernam de stad ondertussen al om het belang van Europa en de Europese verkiezingen bij de stemgerechtigde jongeren in de Brugse scholen te duiden?