U bent hier
Interpellaties/Tussenkomsten GR 27/03 - Martine Bruggeman
Interpellatie GR 27 maart 2023
Station Brugge: muurschildering lokettenzaal
De monumentale muurschildering in de lokettenzaal van het station met als thema “Mijn Landekyn ter Eere” dateert van 1939. Het werk is van René De Pauw, een befaamd kunstschilder die werk heeft in vele musea, ondermeer in het Groeningemuseum. Hij gaf ook les aan de Brugse academie.
Het schilderij is een regio-overschrijdend document en behandelt de bezienswaardigheden in de kuststreek ten Westen van Brugge maar ook de andere Vlaamse en Waalse provincies met de weergave van het platteland en de steden, van de bewoners en hun activiteiten.
Er werden verschillende stappen ondernomen voor de bescherming van dit werk. De Vlaamse Overheid heeft in 2001 een reiniging & conservatiebehandeling uitgevoerd. In 2010 vraagt het Erfgoedforum Brugge bescherming aan in een uitgebreid dossier. Een Ministerieel Besluit van 2012 van de Vlaamse Regering bevestigt dat het stationsgebouw en de lokettenzaal met de monumentale beschilderingen beschermd zijn. Bescherming is één iets maar instandhouding is nog iets anders. Onze N-VA fractie vindt het heel jammer dat het schilderij begint af te bladeren, sommige stukjes zijn al verdwenen (zijmuren).
Het station is eigendom van Infrabel maar het gaat ook om beschermd erfgoed op Brugs grondgebied. Een restauratie is niet de directe bevoegdheid van de stad, toch is het belangrijk dat Brugge de toestand van zijn beschermd erfgoed ter harte neemt. Zo kan de stad aandringen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen om Infrabel aan te sporen iets te ondernemen.
Het station is voor de reiziger vaak een eerste kennismaking met Brugge en dus een heel belangrijk visitekaartje.
Hoe dan ook, onze N-VA fractie is bekommerd over de toestand van het werk en rekent erop dat de stad de situatie opvolgt zodat er actie kan ondernomen worden om een verdere teloorgang van dit kunstwerk een halt toe te roepen.
Tussenkomst GR 27 maart 2023
Het nieuwe Katelijnepark
Het schitterend plan toont ons een idyllisch park, een mooie ruimte om met plezier in te vertoeven, een opwaardering van de buurt.
Toch heeft onze N-VA fractie enkele bezorgdheden.
Deze site die aan het oog onttrokken is, was enige tijd geleden een geprefereerde plaats voor samenscholingen. Achtergelaten vuilnis en geluidsoverlast waren heel hinderlijk voor de buren en er werd ondanks hun vele klachten nagenoeg niet opgetreden. Na het verwijderen van de picknicktafels werd het rustiger. Nu zullen er weer enkele staan en er worden ook ligbanken geïnstalleerd. Mogelijke overlast en daaraan gepaard vandalisme zijn punten om op te volgen.
Wij vragen ons af of er in dit parkje wel ruimte zal zijn voor wilde natuur. Het is goed voor de biodiversiteit en het ecosysteem dat de natuur zijn gang kan gaan. We lezen dat er ook betonverharding komt… Dat druist regelrecht in tegen de ontharding waar we nu terecht mee bezig zijn.
Het parkje ligt tussen 2 waterlopen: de vaart en het Sint-Trudoledeken. We kennen recente situaties op andere locaties waarbij jongeren in het water vielen, soms omdat ze onder invloed waren, maar lang niet altijd. Heel recent nog belandde een vrouw met haar fiets in de vaart aan het Lappersfortbos. Voor onze N-VA fractie is veiligheid prioritair. Hoewel je deze ongevallen nooit helemaal kunt uitsluiten moeten we ze proberen te beperken. Enkele waarschuwingsborden? Of aangeven dat toegang afgeraden is na zonsondergang ?