U bent hier
Vragen rond fietsverlichting
Interpellatie in de gemeenteraad door Dirk Barbier.
In die donkere dagen is het voor fietsers belangrijk voldoende zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers, temeer verlichting op vele plaatsen nu gedempt wordt. Het zichtbaar zijn, wordt ook bemoeilijkt als fietsers uit beide richtingen komen.
Bij verscherpte controle van fietsers door de politie, wordt bij een significant aantal inbreuk op de fietsverlichting geconstateerd. Inzet voor betere verlichting is inzet voor veiligheid. Om die reden organiseert West-Vlaams Gouverneur Decaluwé sinds 2017 samen met de VZW Verkeersveilig West-Vlaanderen de verkeerscampagne “Verlichting Verplicht”.
Die actie gebeurt jaarlijks in 2 fasen met start in september.
Het eerste luik bestaat uit een sensibilisatie-actie binnen de scholen, in samenwerking met de gemeenten en de politie. Er wordt opgeroepen gebruik te maken van goed werkende verlichting, aanwezigheid van reflectoren, en het dragen van een fluo-vestje.
Ook een technische controle gebeurt in de scholen.
Vorig jaar werden 16324 fietsen gecontroleerd in die eerste fase; 66% of 10700 waren niet in orde; 21% of 3360 niet met hun verlichting.
De tweede fase is meer repressief, waarbij de politie bij de schoolgaande jeugd vooral focust op de fietsverlichting. De genomen maatregelen verschillen volgens de zone.: zoals een brief aan de ouders, een jongeren-pv, of een fiets-les binnen de politiezone.
24253 fietsen werden gecontroleerd; 3146 fietsen waren nog niet in orde, 1743 niet voor de verlichting.
De cijfers van 2021 tonen aan dat na fase 1 de cijfers in fase 2 beter werden door de sensibilisatie. Opvolging met een repressieve fase blijft aangewezen, als wij wensen het aantal ongevallen te minderen door ingrijpen op een gebrekkige fiets-verlichting.
Als partij willen wij dit uiteraard ook. Ons jong N-VA herhaalt een actie, zoals een zestal jaar geleden gebeurde. Toen werden symbolisch fietslichtjes uitgedeeld aan jonge fietsers.
Toch ook even de nuttige samenwerking met de politie aanhalen, ook in het preventieve gedeelte. Hun doel is dezelfde, voor hen met alweer bijkomende activiteit.
Vragen:
1. Onze gemeente en politiezone nemen deel aan de actie “verlichting verplicht”. Gebeurt dit op een andere manier dan voorgesteld door de gouverneur. Kunt u dit verduidelijken, en hebt u nog initiatieven in mind?
2. Zijn cijfers in Brugge bekend over het aantal controles en inbreuken op verlichting, en hoe verhouden die zich met de cijfers van vorige jaren?
3. Hoe zijn concreet de maatregelen hier in de repressieve fase. Worden ook verkeerslessen aangeboden?