Vlaams meisje uit Pakistaanse vluchtelingenfamilie op N-VA-lijst

Op 29 mei 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018

Saddiqa Tahira – Saddy – kwam in 2005 samen met haar mama, broer en zus naar Vlaanderen om terug verenigd te worden met haar vader. Die was gevlucht uit zijn geboorteland omdat zijn leven werd bedreigd door religieus geweld. De jonge vrouw engageert zich in de N-VA en staat straks ook op de lijst.

Saddy werd in Pakistan geboren (°13/12/1988). Haar vader was een militair die zich genoodzaakt voelde om te vluchten voor het godsdienstgeweld. Hij trok naar Hasselt en werd erkend als vluchteling. Ook zijn familie kreeg dat statuut.

Saddy liep school aan het lyceum van Hasselt (richting Wetenschappen-Wiskunde). Daarna probeerde zij Rechten te studeren maar uiteindelijk trok Saddy naar Howest in Brugge om er Toegepaste Architectuur te volgen.

Vandaag combineert ze studies en werk. Zij is al twee jaar aan de slag, eerst bij Proximus en nu als technisch tekenaar in het AZ Delta in Roeselare. Daarnaast werkt ze, om nog wat bij te verdienen, in de horeca via het systeem van flexijobs.

“Toen ik in Brugge arriveerde, had ik helemaal geen centen. Ik ontving een leefloon. Maar ik ging ook meteen aan de slag. Ik kreeg hier unieke kansen, ik heb die ook voluit gegrepen”, zegt Saddy die begin dit jaar de Belgische nationaliteit kreeg. “Nu wil ik me ook inzetten voor de Vlaamse samenleving, daarom word ik politiek actief. Ik vind immers dat er te veel mensen klagen van aan de zijlijn, ik wil ook zelf dingen gaan veranderen.”

Saddy kwam via OCMW-raadslid JoeL Boussemaere in contact met de N-VA. “Ik vind dat N-VA het beste beantwoordt aan wat ikzelf denk. Het is een gemeenschapspartij die erg inzet op integratie en mensen stimuleert die willen vooruitgaan.”

Lijsttrekker Pol Van Den Driessche vult aan: “Al bij het eerste gesprek was ik overtuigd dat Saddy een aanwinst is. Zij past perfect in ons verhaal van hoe wij de integratie van nieuwe Vlamingen zien: geef hen kansen, stimuleer hen om Nederlands te leren, maak hen vertrouwd met onze waarden en wetten en duw ze mee vooruit.”

Ook voorzitter Dirk Barbier prijst zich gelukkig. “Met Saddy hebben wij een tweede jongere van allochtone afkomst die de Brugse N-VA versterkt. Enkele weken geleden engageerde de Nepalese Vlaming Kushal Shrestha zich al, nu komt daar deze Pakistaanse Vlaamse bij. Prachtig toch! Onze lijst telt nu zes kandidaten die jongeren zijn dan 30 en ook dat vinden we bijzonder knap”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is