U bent hier
Tussenkomsten van Nele Caus / Gemeenteraad van 27 februari 2023
Brugge Awards
Vorige week vernamen we in de pers dat Brugge een nieuw initiatief, de Brugge Awards,gelanceerd heeft om haar ondernemers in de kijker te zetten. Verschillende andere steden en gemeenten zoals bijvoorbeeld: Roeselare, doen dit al. Ondernemers vormen de motor van ons samenleving en creëren welvaart. De nodige erkenning en waardering is dan ook wel het minste dat we kunnen doen. We gaan ervan uit dat ook dit jullie motivatie was om deze awards te lanceren. Klopt dit? We lezen dat deze awards zullen worden uitgereikt door een jury, bestaande uit niet-Brugse deskundigen uit verschillende economische sectoren, met enige affiniteit met de Brugse regio. Vanwaar de keuze voor uitsluitend niet-Brugse experts juryleden? Deze juryleden krijgen als enige stemrecht over de winnaars. Op de website lezen we dat het totale aantal nominatie-inzendingen van geen enkel belang is in de uiteindelijke keuze. Krijgt de Bruggeling dan geen stem in deze?
Wordt er naast de sociale media nog een extra campagne opgezet om potentiële genomineerden in alle categorieën te bereiken? De meeste categorieën zoals starter, verrassende horeca, …spreken voor zich, maar ik kan me voorstellen dat de criteria voor de Tech Scale-Up Award al minder evident zijn. Hier beoogt men een onderneming die als core business een technologie gerelateerd product ontwikkeld heeft en de inkomsten van het bedrijf komen voor minimaal 50% uit dit product. Het bedrijf bestaat maximum 10 jaar, heeft de laatste 3jaar een omzetgroei van minimaal 20% en tenslotte aantoonbare mijlpalen behaald qua groei, investeerders, klanten of marktaandeel.
Met deze awards wilt u zich profileren als ijzersterke uitvalsbasis voor huidige en toekomstige ondernemers. Wat doen jullie op vandaag om die sterke uitvalsbasis te vormen? Mocht er door de ondernemers en betrokken stakeholders een award worden uitgereikt voor ondernemersvriendelijke stad? Zou Brugge deze in de wacht slepen?
We kunnen zeker niet ontkennen dat er al een pak zaken ondernomen zijn. De Brugse motor draait maar met N-VA Brugge denken we dat het tijd is voor de turbo. Schakel gerust maar een versnelling, liefst 2 of 3,hoger. Trek nu eindelijk eens volop de kaart van vooruitgang, innovatie en groei. Als overheid heeft men een regierol om haar ondernemers en inwoners te inspireren om te innoveren, te ondernemen en bij te dragen tot een bruisende, ondernemende samenleving.
Op welke manier vervult Stad Brugge deze regierol?
Als het bijvoorbeeld over Brugge als verrassende en attractieve winkelstad gaat, welk acquisitiebeleid voert u op vandaag? Hoe zorgt u ervoor dat uw retailplan in de praktijk wordt omgezet? Welke nieuwe spelers worden aangetrokken? Hoe worden starters verder gestimuleerd? Wat doet u om de leegstand te bestrijden? Het kan inderdaad wel zo zijn dat we nog steeds bij de beste leerlingen van de klas zijn als het puur over de leegstand in absolute cijfers gaat. Maar krijgen we nog steeds voldoende kwaliteit in de plaats? Wordt de leegstand niet al te vaak snel ingevuld met winkeltjes die fast fashion aanbieden, zonder enige toegevoegde waarde en zonder enige beleving in en rond de winkel? We zien ook vaak dat spelers soms snel afhaken, 1-2 jaar later zien we alweer de deuren sluiten. Wordt er gepeild naar de achterliggende redenen? Misschien kunnen we daar als stad lessen uit trekken en onze starters extra in begeleiden en ondersteunen.
Met de komst van Brugge Inc hadden we hoge verwachtingen. Wat is de stand van zaken daar? Zijn hier cijfers beschikbaar?
In Brugge beschikken we ook over onze voornaamste Vlaamse grondstof: hersenen. We hebben hier kennisinstellingen zoals hogescholen en een universiteitsafdeling. Er zijn daar al samenwerkingsverbanden. Zijn er bijkomende initiatieven gepland om het aantal spin-offs ook in Brugge te verhogen? Deze kennisinstellingen vormen dé toekomst van Brugge, daar moeten we ons inziens maximaal op inzetten en mee samenwerken.
Als deze studenten afstuderen, kunnen deze eindelijk aan de slag in hoogtechnologische bedrijven in de regio? Wat werd er ondernomen om deze aan te trekken? En die fameuze headquarter-zone, wanneer mogen we die verwachten? Of ligt die definitief in, ik zeg maar iets, Oostkamp? Misschien zijn er daar minder groene stokken in het economische vliegwiel gestoken.
‘Er leeft wat in Zeebrugge, impulssubsidiereglement'
We weten allemaal dat de uitdagingen in Zeebrugge net iets groter zijn dan bijvoorbeeld in een deelgemeente als pakweg Sint-Michiels. We zien dan ook regelmatig veel, tot heel veel initiatieven verschijnen op de agenda van de Brugse gemeenteraad om Zeebrugge te ondersteunen op sociaal, maatschappelijk en economisch vlak.
Zo zien we ook vandaag een nieuwe toelage, subsidie om de sociale cohesie te verhogen. Op zich zeker een goede zaak, vandaar dat we dit punt goedkeuren.
Maar vanuit onze fractie willen we toch dezelfde opmerking herhalen bij deze subsidie als bij andere toelages en subsidies.
Zo worden telkens nobele doelstellingen en een goede motivatie geformuleerd. Onze fractie twijfelt uiteraard niet dat dit telkens met de beste bedoelingen gebeurt of aan de noodzaak hiervan, laat dit duidelijk zijn. MAAR toch vragen we om kritisch hiermee om te gaan. Neen, niet kritisch als in negatief maar wel als in waakzaam. Ik verduidelijk:
Wordt bij al deze subsidies ook naar de effectieve output gekeken? Bereikt dit ook telkenmale zijn doel?
Wordt nadien een evaluatie gemaakt?
Zal, in dit geval, gekeken worden of die beoogde verhoogde sociale cohesie binnen Zeebrugge ook effectief bereikt wordt? Dit is natuurlijk wat moeilijker meetbaar, maar toch mag men als bestuur hier ook effectieve doelstellingen en voorwaarden aan koppelen, nietwaar?
Kortom, met onze fractie vragen wij om bij elke subsidie en toelage toch minstens nadien te peilen naar de effectiviteit hiervan en een regelmatige evaluatie te doen. Het gaat tenslotte over de centjes van de Brugse belastingsbetaler en dan mogen wij hiervan verwachten dat ze goed besteed worden.
Diversiteitdienst - sociaal tolken en Lokaal Taalhulpnetwerk 2023 - toelagereglement - goedkeuring.
Naar goede gewoonte graag een korte tussenkomst op dit punt, want ja, het gaat hier over één van onze stokpaardjes, het belang van de Nederlandse taal in het integratiebeleid.
Deze sociale tolken en lokale taalhulpen vormen een goede hulp voor de nieuwkomers om hun weg in Brugge te vinden en helpen de taalbarrière te verkleinen. Hun hulp is van onschatbare waarde en er wordt terecht hierop ingezet.
Maar wij vroegen ons af of bij deze begeleiding ook de weg naar de verwerving van het Nederlands geëffend wordt.
Vanuit onze fractie vragen wij om telkens als iemand beroep doet op deze tolk of taalhulp, hen nog extra op weg te helpen. Hoe? Heel simpel, door hen te begeleiden naar het uitgebreide taalaanbod Nederlands in onze regio. Bezorg hen de nodige informatie, brochures over waar, wanneer en hoe ze zich kunnen inschrijven voor deze lessen.
De kennis van het Nederlands mogen we nooit loslaten, het is de basisvoorwaarde om als lid van de Vlaamse samenleving hier een productief leven op te bouwen, een gelukkig, goed leven, waar je helemaal deel uitmaakt van onze Vlaamse samenleving. Inclusie heet dat, waar wij grote voorstanders van zijn. Laat ons dus deze Vlaamse inburgeringlogica gerust koppelen aan onze Vlaamse solidariteit. Hier helpen we anderstaligen met een tolk of taalhulp, waarom nemen we ze dan ook niet verder bij de hand en begeleiden we ze verder naar de taalles.
Nederlands verbindt ons allemaal in een warm en solidair Brugge.