Transgender Ulrike De Bondt gaat voor open verdraagzame stad

Op 8 maart 2018, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws en activiteiten

Ulrike De Bondt prijkt in oktober op de lijst van de N-VA-Brugge. Nogal wat Bruggelingen en toeristen kennen haar als de gedreven erfgoedbewaakster/kassierster in onze stedelijke musea. Maar bovenal geniet zij bekendheid en respect als een van de eerste Vlaamse transgenders die haar eigen verhaal publiek ging vertellen. “Als bekende Brugse transgender wil ik mij nog meer inzetten voor mijn stad Brugge. Een open en verdraagzame stad die geen onderscheid maakt in en tussen de verschillende types mensen”, zegt zij overtuigd.

Ulrike werd geboren in een Vlaams-nationaal gezin. Haar vader was huisarts en actief in de Brugse Volksunie. “Als overtuigd Vlaams-nationaliste kies ik voluit voor de N-VA. Met het enthousiaste team van de Brugse N-VA ga ik, ook samen met mijn broer en gemeenteraadslid Hugo, voluit voor een nog meer divers stadsbeleid, waar een mentalteitsverandering tegenover doelgroepen nodig is.”

Ulrike (°1955) outte zich in 2003 als transgender. Een jaar later startte zij de vereniging “Transgender Vlaanderen – West”. In 2007 verscheen de eerste druk van haar opmerkelijke, gedurfde boek “Ulrich werd Ulrike – De vrouw van mijn leven”. 

“Ik streef ernaar om discriminatie en vooroordelen tegenover transgenders en holebi's weg te werken. De snel evoluerende maatschappij gaat hand in hand met open communicatie”, beklemtoont Ulrike. “Voor mij omhelst het Brugge van morgen datgene waar wij naar streven: elke mens heeft een bijzondere intrinsieke waarde, zonder onderscheid van kleur. Samen ontdekken van kwaliteitsvol samenwerken is mijn levensmotto.”

Voorzitter Dirk Barbier is zeer blij met het engagement van Ulrike. “Zij betekent een grote meerwaarde voor de Brugse N-VA. Door wie zij is, door waar zij voor staat, door wat zij inhoudelijk zal bijbrengen”.

Lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Pol Van Den Driessche sluit zich daarbij aan: “Ik ken Ulrike al enkele jaren, ook als lid van de Algemene Vergadering van het 11 Juli-Komitee. Zij heeft een groot hart voor onze stad, waar zij als geen ander de schoonste plekjes en kunstwerken van kent. Dat ze vertrouwd is met de  werking van de stadsdiensten, is evenzeer nuttig. Zeer welkom dus!”

Ulrike De Bondt startte in 1978 als tijdelijk administratief medewerker bij de dienst Onderwijs bij stad Brugge.

Zij werkte later ook als laborant-bediende bij een voedingsbedrijf in het Brugse en een tiental jaren nadien als allround manager bij een Brugs visbedrijf. Jarenlang verdiende zij haar brood als bewakingsagente.

Toen Brugge in 2002 Europese Culturele Hoofdstad was, begon  zij als kassier/erfgoedbewaker bij de Brugse stedelijke musea. Dat doet Ulrike tot vandaag.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is