Respect voor de politie essentieel

Op 2 december 2021, over deze onderwerpen: Veiligheid

Op de gemeenteraad van 29 en 30 november 2021 kwam fractieleider Geert Van Tieghem tussen over respect voor de politie:

Vanuit onze N-VA fractie wensen wij de korpschef Dirk Van Nuffel en zijn 489 manschappen te danken voor hun dagdagelijkse, professionele inzet om onze geliefde stad veilig en leefbaar te houden.   Het is een cliché, maar we mogen deze wel herhalen in deze ongeziene tijden.  

Veiligheid is en blijft meer dan ooit een fundamenteel basisrecht van iedere burger.  Onze politiemensen zetten zich dagelijks in – in zeer moeilijke, ondankbare en risicovolle omstandigheden op het terrein– om deze nobele missie waar te maken.  

DANK U WEL, beste politiemensen !

 

Onze politiemensen verdienen ook steeds ons respect.  Helaas is dit niet zo.    Op politiek en magistratuur ligt in deze een verpletterende verantwoordelijkheid.  Geweld tegen politie en hulpverleners is compleet onaanvaardbaar.  Een zero-tolerantie voor geweld tegen orde- en hulpdiensten is een absolute noodzaak !  Veiligheid is een BASISRECHT, respect voor onze politie een BASISPRINCIPE.

 

Vanuit onze fractie onderschrijven wij de prioriteiten, vervat in het zonaal veiligheidsplan 2020 – 2025 :

strijd tegen drugs en overlast, inbraken in gebouwen, verkeersveiligheid,  informaticatiecriminaliteit,  en de transmigrantenproblematiek in Zeebrugge. We vragen blijvende aandacht voor overlast in parken en langs de vesten, ook voor sluikstorters. Is het systeem van gemeenschapsdienst intussen al uitgerold ?

Want wat onze N-VA fractie betreft,  mag op al deze vlakken een hardere/meer kordate aanpak.  Met fluwelen handschoenen zal je niet vaak niet veel bereiken ..     

Cijfermatig moeten we toch vaststellen dat ook bij de politie de ontvangsten minder snel stijgen dan de uitgaven.   Aan ontvangstenzijde komt 2/3 van de stadsdotatie, 1/3 vanuit federaal.  Feit is dat dat stadsdotatie de voorbije jaren amper een groei kende …    in 2019 stond deze op 30,25 miljoen €, nu 3 jaar later staat deze op 30,75 € miljoen €, amper 2 % hoger … ! (minder dan de inflatie)  Het is dan ook logisch dat de politie in 2022 voor het derde opeenvolgende jaar op een rij haar reserves moet aanspreken.   (2022 : 1,5 miljoen €, 2021 : 1 miljoen € en 2020 : 500.000 €)  Maar een spaarpot is eindig … (5,5 miljoen € )  ook bij de politie  (net zoals bij de stad).  De personeelskosten (80 % van de uitgaven) zouden in 2022 reeds stijgen met 2,68 miljoen € t.o.v. de begroting 2021, maar de stadsdotatie volgt al een aantal jaren niet meer…     We stellen ons daar ernstige vragen bij …  En de actuele  federale polemiek zal mogelijk leiden tot hogere personeelskosten.  Ook de structurele hoogte van de overuren moet ons zorgen baren. In 2022 worden deze begroot op recordniveau: 1,3 miljoen € op een loonmassa van 17,2 miljoen € bij het operationeel personeel, dit wijst op een structureel probleem, een tekort van manschappen (16 eenheden – bijna 8%)  Rekruteringcampagnes, op federaal of lokaal niveau, brengen mogelijk soelaas, maar zijn broodnodig.   Wat onze N-VA-fractie betreft, mag er niet bespaard worden op VEILIGHEID ; dit is de belangrijkste opdracht van de overheid.  En dat vereist voldoende financiële  en operationele slagkracht.  De uitdagingen voor de politie zijn groot  en divers … 

Geacht stadsbestuur, ‘blijf waakzaam, op alle vlakken’, de baseline van onze politie indachtig !

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is