Reactie op de fusie sociale huisvestingsmaatschappijen

Op 2 december 2021

Op de gemeenteraad van 29 en 30 november 2021 kwam fractieleider Geert Van Tieghem tussen over de fusie van de sociale huisvestingsmaatschappijen:

Vanuit onze N-VA fractie nemen wij verheugd kennis van de toekomstige fusie van de twee Brugse sociale huisvestingsmaatschappijen, Vivendo en Brugse Maatschappij voor Huisvesting.  Het Vlaamse Regeerakkoord voorziet immers in de samenvoeging van sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren tot één woonactor per gemeente tegen 1 januari 2023.  Dit zal ongetwijfeld tot een meerwaarde leiden : een groter aanbod, een betere dienstverlening en slechts één wachtlijst.   Als regisseur van het lokale woonbeleid is deze hervorming voor de lokale besturen dan ook van groot belang.       

 

Worden de 2 Brugse sociale verhuurkantoren ook betrokken in dit fusieverhaal ?  Zijn er al gesprekken bezig ?
Zal er in de bestuursorganen van de nieuwe huisvestingsmaatschappij ook plaats zijn voor raadsleden van de oppositie ?  (1/3 van de bevolking)  Wij vinden dat elke fractie vertegenwoordigd moet zijn in de raad van bestuur.  Zo kunnen we ook de vinger aan de pols houden wat het woonbeleid betreft en moeten we ons niet steeds voeden met persartikels.  Zo lezen we b.v. dat Vivendo het bouwprojectvoorstel aan de Mispelaar te elfder ure aanpaste om de Bestendige Deputatie te behagen.  Wat houden deze aanpassingen in ?  Stop toch dit onverstandige project !
Tenslotte nog een vaststelling (antwoord op een schriftelijke vraag aug. 2021)  : bij de Brugse Maatschappij voor Huisvesting staat actueel 11 % van de sociale woningen leeg (vooral renovatieredenen) (244 woningen op 2245), bij Vivendo is dat 6 % (95 woningen op 1599).   Kan daar in de toekomst maximaal op ingezet worden en aldus leegstand tot een minimum beperkt worden ? Bijna 10 % leegstand van sociale woningen is teveel  (ook al gaat het soms om frictieleegstand).

 

 

 

Dank voor uw antwoorden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is