Politie, blijf waakzaam, ook financieel

Op 28 november 2022, over deze onderwerpen: Beleid en financiën, Nieuws van de Gemeenteraad, Veiligheid

Tussenkomst gemeenteraad - Geert Van Tieghem

Vooreerst een woord van dank aan korpschef Dirk van Nuffel en zijn bijna 500 manschappen om onze geliefde stad veilig en leefbaar te houden, dag in, dag uit.  Dit klinkt mogelijk als een cliché, maar dit is dat niet. Het komt uit de grond van ons hart ; het respect voor onze politiemensen is groot, in deze vaak bizarre en onzekere tijden. 

Veiligheid is en blijft meer dan ooit een fundamenteel basisrecht van iedere burger.  Onze politiemensen zetten zich dagelijks in – in zeer moeilijke, ondankbare en risicovolle omstandigheden op het terrein– om deze nobele missie waar te maken.    

DANK U WEL, beste politiemensen !

 

Onze politiemensen verdienen ook steeds ons respect.  Helaas is dit niet zo.    Op politiek en magistratuur ligt in deze een verpletterende verantwoordelijkheid.  Geweld tegen politie en hulpverleners is compleet onaanvaardbaar.  Een zero-tolerantie voor geweld tegen orde- en hulpdiensten is een absolute noodzaak !  Veiligheid is een BASISRECHT, respect voor onze politie een BASISPRINCIPE.

Vanuit onze fractie onderschrijven wij de prioriteiten, vervat in het zonaal veiligheidsplan 2020 – 2025 :

strijd tegen drugs en overlast, inbraken in gebouwen, verkeersveiligheid,  informaticatiecriminaliteit,  en de transmigrantenproblematiek in Zeebrugge.

Want wat onze N-VA fractie betreft,  mag op al deze vlakken een hardere/meer kordate aanpak. Drugs b.v. blijft ook in onze stad toch een groot probleem, waarbij er heel repressief moet opgetreden worden.  (cfr. tussenkomsten van collega Pol VDD)  Er zou ook terug een stijging zijn van het aantal inbraken. Klopt onze info ? Hoe dan ook, met fluwelen handschoenen criminaliteit aanpakken,  zal je vaak niet veel bereiken ..   

 

De politiebegroting anno 2023 hebben we geanalyseerd.  Het zal wellicht niemand verbazen dat de uitgaven sneller stijgen dan de uitgaven.    Aan ontvangstenzijde komt 2/3 van de stadsdotatie, 1/3 vanuit federaal.  Feit is dat de stadsdotatie de voorbije jaren amper een groei kende … merken we op.    In 2019 stond deze op 30,25 miljoen €, 4 jaar later, in 2023, staat deze begroot op 31 miljoen € .  Een stijging met amper 750.000 € ….   (heel wat minder dan de inflatie)  De politiebegroting is echter vooral een personeelsbegroting, 77% van de uitgaven zijn immers personeelsuitgaven.  In 2019 bedroeg de loonkost ongeveer 34 miljoen €, 4 jaar later (2023) wordt deze loonkost begroot op 44,4 miljoen € …   Men moet geen wiskundig wonder zijn om op te merken dat dit op termijn onhoudbaar is.  (10 miljoen € stijging personeelskosten versus amper 750.000 € stijging stadsdotatie)   Voor de 4de maal is de politie genoodzaakt om haar opgebouwde reserves aan te spreken in 2023 !  (zowel voor de gewone uitgaven als voor de investeringen)

Maar deze zijn eindig uiteraard en zakken verder naar het nulpunt.  De spaarpot (reserve) is (bijna) op, daar waarschuwen we al jaren voor, net zoals bij de stad trouwens.   Nu staat dit trouwens  letterlijk in de stukken vermeld …  “Voor 2024 zal het niet meer lukken om de boni van de vorige dienstjaren aan te wenden, maar zal een significante verhoging van de stedelijke dotatie voor de politie onvermijdelijk zijn door o.a. een hollende inflatie en toename van de personeelskosten. “ (stadsdotatie 2024/2025 : 32,9 miljoen €)

 

Onze N-VA fractie is ook bijzonder ontgoocheld in de federale Vivaldi-regering.   Het ‘historische akkoord’ van jan. 2022 wordt eenzijdig door de federale Vivaldi regering opgeblazen.  Ongezien !  Dit is voor ons een laakbare manier van werken en getuigt van geen waardering en respect richting onze politiemensen. Bovendien schuift de federale overheid steeds meer kosten door naar het lokale niveau.  (v.b. de federale overheid komt vanaf 1/10/2023 niet meer tussen bij de NAVAP (non-activiteit voorafgaand aan de pensionering) uitdiensttredingen, stijgende  statutaire pensioenlasten, vermindering van de middelen uit het Verkeersveiligheidsfonds,   …)   Vandaar de motie die we ingediend hebben vanuit onze N-VA fractie, hopend dat de voltallige gemeenteraad deze zal weten te ondersteunen, uit respect en waardering voor het werk van al onze politiemensen. Het geweld tegen politie en hulpverleners neemt ongekende vormen aan.  Dit moet stoppen.

 

Want, wat onze N-VA-fractie betreft, mag er niet bespaard worden op VEILIGHEID ; dit is de belangrijkste opdracht van de overheid.  En dat vereist voldoende financiële  en operationele slagkracht. Het structurele personeelstekort in Brugge (25 tot 30 personeelsleden) baart ons zorgen. Want de uitdagingen voor de politie zijn groot …  !

Geacht stadsbestuur, ‘blijf waakzaam, ook financieel’, de baseline van onze politie indachtig !  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is