U bent hier
Ontkoppeling AZ Sint-Jan Brugge en AZ Serruys pijnlijk voor Brugge
Op de gemeenteraad van 29 en 30 november 2021 kwam fractieleider Geert Van Tieghem tussen over de ontkoppeling van AZ Sint-Jan Brugge en Oostende:
De aankondiging door de stad Oostende en de directie van het Oostendse ziekenhuis Serruys kwam, ondanks de maandenlang opgebouwde spanning, toch nog onverwacht. Vooral de behoorlijk brutale manier waarop deze scheiding vanuit Oostende werd meegedeeld, verbaasde iedereen. Oostende gooide de scheidingspapieren met een harde klap op de tafel en is duidelijk niet bereid nog in te gaan op verzoeningspogingen. Dat valt te betreuren.
Maar vooral de breuk zelf is zeer te betreuren. Dit is ronduit erg voor alle betrokken ziekenhuizen en de personeelsleden en bovenal voor de patiënten. Want zij zouden op termijn wel eens de dupe kunnen worden van dit verhaal, dat in wezen vooral in een puur machtsspel is ontaard.
Net op een ogenblik dat alle deskundigen en de hogere overheden het erover eens zijn dat ziekenhuizen binnen een regio nauwer moeten gaan samenwerken en hun specialisaties met elkaar moeten delen, doen we in onze regio precies het tegenovergestelde. Brugge en Oostende liggen amper 25 km van elkaar. Maar deze afstand is door de keikoppige houding van enkelen kennelijk onoverbrugbaar geworden.
We zijn het er toch over eens dat de tijd voorbij is dat elk ziekenhuis in de buurt dezelfde specialisaties aanbiedt en dezelfde peperdure toestellen aankoopt. Samenwerking, uitwisseling van artsen, doorgedreven specialisaties: dat is de toekomst. Nogmaals: in het belang van de patiënten maar ook vanuit financieel oogpunt. Vooral de leveranciers van apparatuur wrijven nu al in hun handen, de “kas van de sociale zekerheid” zal nog roder kleuren.
N-VA Brugge, bij monde van haar vertegenwoordiger in de raad van bestuur van het AZ St-Jan (de heer P. Van den Driessche), deed er alles aan om deze scheiding, dit rampscenario, af te wenden. Wij pleitten herhaaldelijk voor de aanstelling van een bemiddelaar, wij klopten aan bij gezaghebbende mensen, wij probeerden de ruzies te kalmeren. Vruchteloos.
N-VA Brugge kijkt met trieste blik naar dit onverkwikkelijke, slechte, dure verhaal. Tegelijk zijn we ook ontgoocheld in het stadsbestuur van Brugge, omdat het er niet in slaagde om een andere wending te geven aan deze saga. Met name kijken we naar onze burgemeester. Hij was jarenlang voorzitter van het OCMW en kent deze problematiek en de gevoeligheden bijzonder goed. Maar veel overtuigings- en daadkracht heeft hij de voorbije maanden in dit dossier niet getoond.
Immers, één van de belangrijkste betrokkenen, sommigen noemen hem zelfs de aanstoker van de brand, is een innige partijgenoot van onze burgemeester. De voorzitter van het AZ Damiaan Oostende, voormalig gedelegeerd bestuurder ook van Zorgnet-Icuro, heeft zich bijzonder hard ingezet om het andere Oostendse ziekenhuis - Serruys, dat dus nog in een verbond zit met het AZ St-Jan - te laten breken met Brugge. Waarom of hoe komt het, burgemeester, dat u uw partijvriend niet heeft kunnen overtuigen? Welk belang speelde hier?
In elk geval dringen we er op aan dat tijdens de lange periode die nu volgt, alvorens de scheiding definitief zal zijn beklonken, alles wordt gedaan om de zorgverplegers en alle zieken in onze streek voluit te ondersteunen. De situatie is zo al erg genoeg dat zij straks niet de ware getroffenen worden van deze catastrofale evolutie.
Welke impact zal deze defusie hebben op de actuele samenwerking tussen Sint-Jan en Sint-Lucasziekenhuis ?