Nautisch erfgoed moeten we koesteren

Op 2 december 2021, over deze onderwerpen: Cultuur en toerisme

Op de gemeenteraad van 29 en 30 november 2021 kwam fractieleider Geert Van Tieghem tussen over de bootjes op de Brugse reien:

Sedert jaar en dag verzorgen 5 rederijen de toeristische rondvaarten op onze Brugse reien.    Sommige al sedert 1905 ….  ! (> een eeuw geleden)     Een stukje NAUTISCH erfgoed in Brugge, dat we moeten koesteren.

Met dit besluit worden de vergunningen niet langer onbeperkt verlengd in de tijd, maar wordt na het aflopen van de huidige vergunningsperiode (eind 2027) de toelating verleend in het kader van een concessieovereenkomst.   De ‘markt’ wordt opengezet …

Er is dan ook – begrijpelijk--  ongerustheid bij de 5 rederijen m.b.t. hun rechtszekerheid …   Immers, actueel worden zij geconfronteerd met zware investeringen in elektrische bootjes (een kleine 300.000 € per aankoop). De voordelen van elektrische boten zijn duidelijk (geen uitstoot, geen geurginder, minder lawaai, … ) , maar we kunnen niet naast de bijzondere kostprijs kijken.  Thans beschikt elke rederij over minstens 1 elektrisch vaartuig.  Maar tegen eind 2027 moeten alle boten elektrisch zijn (opgelegd door de stad).  

Geen enkele onderneming zal echter dergelijke zware investeringen doen, als men geen zekerheid heeft van voortbestaan …   

 

Wat zal de stad ondernemen om de 5 bestaande rederijen hierin te ondersteunen ?    

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is