"N-VA pleit voor behoud Ryelandtzaal en voor maximalisering culturele functie"

Op 24 oktober 2017, over deze onderwerpen: Cultuur en toerisme, Nieuws van de Gemeenteraad

N-VA protesteert met klem tegen de geplande verkoop van de concertzaal Ryelandt aan de private projectontwikkelaar die de achtergeleven Weylerkazerne zal verbouwen. Hoewel de reconversie van de Weylerkazerne inderdaad zo snel mogelijk dient te starten, is er geen enkele objectieve reden om de Ryelandtzaal in die deal te betrekken. Raadslid Martine Bruggeman pleit in de gemeenteraad voor het behoud van deze zaal.

 

Deze zeventiende eeuwse zaal vervult tot op heden immers een onmisbare functie als concertzaal voor klassieke kamermuziek en koormuziek. Het voorstel van het stadbestuur om de concerten in een andere zaal buiten het centrum te laten plaatsvinden is géén valabel alternatief, want kamermuziek en koormuziek klinkt oneindig veel mooier in een concertzaal uit de tijd van Vivaldi en Händel dan tussen vier moderne muren buiten de stad. N-VA pleit dan ook resoluut voor het behoud van de Ryelandtzaal.

Tegelijk heeft N-VA oog voor de belangen van de handelaren van de Ezelstraat. De Ryelandtzaal is overdag gesloten en kan daardoor niet bezocht worden door toeristen en voorbijgangers.

Daarom pleit N-VA voor een opwaardering van de Ryelandtzaal, in eigendom van de stad en mét behoud van de culturele functie. N-VA denkt daarbij aan de oprichting van een cultuurcafe, dat ook overdag open is, en waar er nog meer concerten, voordrachten en repetities in kunnen doorgaan als vandaag.

Zo behoudt Brugge en het Brugse conservatorium zijn iconische concertzaal, heeft de Ezelstraat er een toeristische trekpleister bij en krijgen de klanten van de mooie winkels in de Ezelstraat een unieke pleisterplek om te verpozen tussen het winkelen door.

 

Stop de uitverkoop van patrimonium en start de investering in cultuur!"

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is