N-VA Brugge maakt zich zorgen over brandveiligheid in stadsgebouwen

Op 4 april 2019

“De stad Brugge is al 5 jaar niet in orde met de wetgeving omtrent brandpreventie in haar 61 gebouwen” stelt N-VA fractieleider Geert Van Tieghem vast. De stad heeft nochtans in deze een voorbeeldfunctie ten aanzien van haar medewerkers en haar klanten/bezoekers.  “Onbegrijpelijk en onverantwoord”, stelt de fractieleider bekommerd vast.

 

Op 28 maart 2014 verscheen het Koninklijke Besluit betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen.    Dit besluit gaat uit van de verplichting dat iedere werkgever op iedere werkplaats een risicoanalyse uitvoert.  Op basis daarvan worden preventiemaatregelen genomen.   Concreet betekent dit dat de werkgever/de stad een risicoanalyse uitvoert voor het brandrisico.

De risicoanalyse wordt regelmatig bijgewerkt.  (dynamisch risicobeheersingssysteem)   Op basis van die analyse neemt de werkgever preventiemaatregelen om brand te voorkomen en de veiligheid te verzekeren. 

 

In de stad is deze risicoanalyse in 61 stadsgebouwen niet gebeurd, en bestaan er geen evacuatieplannen en geen interventiedossiers. Concreet gaat het over de opmaak van niet minder dan 609 evacuatieplannen en 61 interventiedossiers !   Ook is er geen brandpreventieleider, worden geen jaarlijkse evacuatieoefeningen voorzien, zoals wettelijk opgelegd, en zijn er geen verzamelpunten.  De gebouwen beschikken ook niet over een brandpreventiedossier.   (bevattende de evacuatieplannen en procedures, intern noodplan, interventiedossier, resultaten risicoanalyse, e.d. ... )

 

“We begrijpen niet dat dit anno 2019 allemaal kan” stelt N-VA fractieleider Geert Van Tieghem onomwonden.   We roepen de stad op om zich zo snel mogelijk met deze regelgeving op vlak van brandpreventie in regel te brengen.  N-VA vraagt zich af waarom ook de erkende personeelsverenigingen en vakbonden hieromtrent stil bleven. Het gaat immers over de veiligheid van de mensen, ons hoogste goed.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is