N-VA Brugge is bezorgd over toestand van het Brugse kerkhof

Op 19 juli 2018, over deze onderwerpen: Cultuur en toerisme

De Centrale Begraafplaats van Brugge, in de volksmond het ‘Brugs kerkhof’, wordt ook wel het ‘Brugse Père-Lachaise’ genoemd. Dit unieke kerkhof staat in de inventaris van Onroerend Erfgoed in Vlaanderen sinds 2009. Er worden vaak rondleidingen georganiseerd waarbij de graven van verschillende Brugse notabelen worden bezocht.  (o.a. Guido Gezelle, Hendrik en Gustaaf Pickery, Julius en Maurits Sabbe, ... ) Bepaalde stukken van het kerkhof zijn goed onderhouden, maar het oudste deel van dit mooie historische kerkhof ziet er vandaag uiterst verloederd en verwaarloosd uit. Dit gedeelte, waarlangs men binnenkomt via de hoofdingang, tart elke verbeelding. Verschillende graven zijn compleet overwoekerd met onkruid/groen, je moet goed kijken om te zien of er wel een graf onder/achter zit.  Bepaalde grafstenen zijn zodanig bemost dat er niets meer te lezen is. Tussen de graven is men begonnen met het uitzetten van bepaalde planten, maar op diverse plaatsen oogt de begraafplaats als een ondoordringbare brousse.

Verschillende graven staan zelfs open, of de zerk is compleet verwoest. (zie diverse foto’s van de huidige toestand in bijlage)

 

N-VA gemeenteraadsleden Martine Bruggeman en Geert Van Tieghem luiden de alarmbel en roepen het stadsbestuur op om actie te ondernemen.

Uit respect voor de overledenen en hun familie, maar ook voor de bezoekers, is N-VA Brugge ontzet en bekommerd omwille van deze lamentabele toestand en dringt bij het stadsbestuur aan om werk te maken van een grondige onderhoudsbeurt en op te treden tegen de vele verwaarlozingen van graven.

 

“Heel wat graven hebben destijds een eeuwige vergunning gekregen, maar wat met het onderhoud, als er geen familie meer is?”, vraagt Martine Bruggeman zich af.  Zij vervolgt :    “En wat doet de stad met de graven die door weersomstandigheden of vandalisme totaal verwoest zijn ?”.

N-VA fractieleider Geert Van Tieghem roept op tot een flinke opknapbeurt, uit respect voor de overledenen en de nabestaanden.   “Deze schrijnende situatie kan de stad niet verder laten betijen” besluit raadslid Geert Van Tieghem.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is