Maak van het Gezellemuseum het museum van de Brugse Literatuur

Op 23 januari 2019, over deze onderwerpen: Cultuur en toerisme, Nieuws van de Gemeenteraad

Martine Bruggeman

 

Het recente krantenartikel in verband met het aantal museumbezoekers verontrust ons. De klassieke musea scoorden in 2018 inzake bezoekers enorm hoog, zij profiteerden van het groeiende toerisme terwijl het Gezellemuseum dat helemaal niet deed. Het getal van 2858 is bedroevend laag, zeker als we weten dat er in 2011 nog zo'n 6700 bezoekers waren.

Het geboortehuis van Gezelle ligt weliswaar in het verstilde Brugge, maar precies omwille van de mooie en pittoreske locatie kent het heel veel bijval van de luttele bezoekers die er de weg naartoe vinden. We vragen ons af wat er kan ondernomen worden om dit euvel op te lossen. Het is de taak van het hele stadsbestuur, en zeker onder impuls van de schepen van cultuur, de echte cultuur te promoten en niet te berusten in de situatie onder het motto van het feit dat de populariteit van Gezelle op een laag pitje staat. Het is precies zijn taak om daar verandering in te brengen, om dit prachtige museum nieuw leven in te blazen. Dat kan zeker op een heel hippe manier gebeuren. Ik herinner me dat er enkele jaren geleden poëzie- en literaire namiddagen en avonden werden georganiseerd in de zalige zomerse museumtuin. Dat bracht heel veel mensen op de been, cultuurliefhebbers uit Brugge en omgeving, mensen uit de buurt die de weg naar het museum vonden, toeristen die genoten van deze enige evenementen… Toen was Gezelle wel nog populair, omwille van die mooie initiatieven. Trouwens, Gezelle was belangrijk genoeg als schrijver, dichter én Vlaamsvoelend activist.

Er zijn nog tal van mogelijkheden voor dit museum. Het kan in elk geval boeiender, interactiever. Het Gezellemuseum een ruimere benadering geven en een museum van literatuur inrichten lijkt ons een mooie opportuniteit. Literatuur in en over Brugge, door Bruggelingen. 

Brugge kent een belangrijke literaire traditie, het literaire patrimonium was van oudsher heel rijk. Denken we maar aan de rederijkers zoals Anthonis De Roovere, Cornelis Everaert, Edward De Dene, schrijvers en dichters zoals Jacob van Maerlant, Jan van Casembroot, boekdrukkers, met heel wat pioniers zoals Colard Mansion van wie een schitterende tentoonstelling te zien was vorig jaar in Brugge, maar ook Jan Brito, Wiliam Caxton en vele anderen.

Recenter, in de 20ste eeuw hebben schrijvers en dichters als Antoon Witteryck, Maurits Sabbe, Christine D’haen, Jan van der Hoeven, Hugo Claus en nog vele anderen hun literaire stempel op Brugge gedrukt. Ook de hedendaagse Brugse literatuur is van een hoog niveau.

Maar bovenal: literatuur wordt vandaag in Brugge erg gesmaakt. Dat bewijst de interesse voor het tweejaarlijks literair festival Brutaal, de literaire wandelingen van de gidsenverenigingen, de reeks "Lees meer !" die het Concertgebouw organiseert, ... om maar enkele voorbeelden te noemen.

Een heropwaardering van het Gezellemuseum en een uitbreiding naar een Museum voor Literatuur zou voor Brugge een mooie meerwaarde zijn. Er staat de stad dus nog een belangrijke taak te wachten die N-VA zeker zal ondersteunen. We hopen alleen maar dat dit kleinere museum geen legislatuur moet wachten op de waardering die het verdient.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is