JOREN VERMEERSCH IDEOLOOG N-VA

Op 11 juni 2020

Wij zijn bijzonder trots op ons Brugs N-VA bestuurslid Joren Vermeersch.
Vanaf 1 augustus wordt hij de nieuwe ideoloog van onze partij. Wij wensen hem dan ook heel veel succes in deze nieuwe uitdaging!

Hieronder kan u het artikel lezen dat op 11 juni in de Standaard verscheen.

 

BLIKVANGER JOREN VERMEERSCH IDEOLOOG N-VA

De falanx krijgt een nieuwe mentor

Joren Vermeersch vervangt Joachim Pohlmann als ideoloog van de N-VA. Weinig kans dat hij de partij wegstuurt van het migratiethema. 

 

Het is zoeken naar communautaire traktaten bij kersvers partij-ideoloog Vermeersch.  James ArthurRuim een half jaar na het vertrek van ­Joachim Pohlmann naar het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon heeft de N-VA een nieuwe partij-ideoloog ­gevonden. Joren Vermeersch, de voormalige rechterhand van Theo Francken, zal vanaf augustus de teksten, opiniestukken, boeken en speeches van voorzitter Bart De Wever mee voorbereiden en waken over de ideologische koers, meldt Humo. In tegenstelling tot Pohlmann, wordt Vermeersch geen partijwoordvoerder.

De verschuiving leest als een logische ­beslissing. Pohlmann en Vermeersch zijn beiden geboren in 1981, maar bovenal zijn ze uit hetzelfde ideologische hout gesneden, zegt Vermeersch, die zichzelf als een ­liberaal-conservatieve nationalist omschrijft. Toch kwam hij via een omweg bij de N-VA terecht. Als jurist, actief bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, bekende hij zich eerst tot het rechts-liberalisme van Jean-Marie Dedecker, een schoolvriend van vader Dirk Vermeersch, rechter op rust. ­Vermeersch was parlementair medewerker van Dedecker tot hij in 2010, bij de implosie van LDD, overstapte naar de N-VA-fractie. Vermeersch en de pas verkozen Theo Fran­cken vonden elkaar in het asiel- en migratie­thema. ‘Toen ik in 2014 staatssecretaris werd, was hij de eerste die ik belde met de vraag om op mijn kabinet te komen werken’, zegt Francken. Vermeersch wordt uiteindelijk medeauteur van het in 2018 uit­gegeven Continent zonder grens. Dat boek bevatte de blauwdruk van de kritieken waarmee de N-VA even later het fameuze ‘Marrakechpact’ verwierp en finaal de regering-Michel verliet. 

‘Er staat geen enkel idee in dat boek dat niet door Vermeersch en Francken samen is uitgewerkt’, zegt Doorbraak-uitgever Karl Drabbe. De kans dat Vermeersch de N-VA wegstuurt van het migratiethema, zoals ­bijvoorbeeld politicoloog Stefaan Walgrave (UA) de partij aanraadt in haar strijd met Vlaams Belang, lijkt met andere woorden klein. 

‘In hyperdiverse samenlevingen brokkelt 
het sociaal kapitaal sneller af dan de gletsjers 
op Groenland’Joren Vermeersch 

‘Verraad van de werkmens’

Verschillende bijdragen op de opiniesite Doorbraak tonen net aan hoezeer het denken van Vermeersch steunt op het thema. In ‘Biecht van een ex-linksstemmer’ hekelt hij het ‘verraad van de werkmens’ door de ­Europese socialisten. De solidariteit die zij vragen, botst volgens Vermeersch op de ­hyperdiverse samenleving, ontstaan uit een liberale migratiepolitiek waarin ook de sociaal­democratie te ver is meegegaan. ‘In relatief cultureel homogene maatschappijen, zoals Japan, IJsland en Ierland, is er een zeer hoog sociaal kapitaal. In hyperdiverse immigratiesamenlevingen zoals de onze brokkelt het sneller af dan de gletsjers op Groenland’, aldus Vermeersch, die op dit punt geïnspireerd is door de Amerikaanse politicoloog Robert Putnam. Het is ook het beeld dat Bart De Wever graag ophoudt: links moet kiezen tussen sociale zekerheid en open grenzen.

In Confessie van een hedendaagse agnost werkt Vermeersch een tweede ideologische pijler uit. Hij ontwaart een westerse moraliteit die geworteld is in het christendom. De hoeksteen ervan – de gelijkwaardigheid van elke mens – vindt Vermeersch niet terug in bijvoorbeeld de islam. Om dezelfde reden hekelt hij op sociale media al enkele dagen ‘het “rassendenken” van Black Lives Matter’, een volgens hem ‘Amerikaans narratief over raciale onderdrukking, dat hier niet bestaat’.

Identiteitspoliticus

Het is zoeken naar communautaire traktaten, toch nog steeds de raison d’être van de N-VA. Dat thema lijkt meer op maat van Kamerlid Sander Loones, terwijl Sven De Neef als directeur van de studiedienst de socio-economische kwesties aansnijdt. Vermeersch moet vooral het voor de partij cruciale concept ‘burgerschap’ stofferen.

‘Hij is een echte identiteitspoliticus’, zegt Jan Dumolyn (UGent), de promotor van de historisch scriptie van Vermeersch uit 2015 over de Zwarte Dood in Vlaanderen – ondertussen door Drabbe uitgegeven als 1349. ‘Vermeersch gelooft in een westerse identiteit, zonder dat het vervalt in superioriteitsdenken of boreaalse fantasieën zoals bij Thierry Baudet, al is de grens soms dun. Ik wilde dat hij zou doctoreren in plaats van zijn talent te verspillen aan de stupiditeit van de politiek. Helaas.’ 

De vraag is hoelang de carrière van Vermeersch zich achter de schermen afspeelt. Bij de federale verkiezingen van 2019 werd Vermeersch op de West-Vlaamse N-VA-lijst verkozen als eerste opvolger. ‘Dat was een voorwaarde van mij om de lijst te duwen’, zegt Dedecker. Er wordt gefluisterd dat ­Dedecker in 2023 zijn zetel zal afstaan aan Vermeersch in functie van de verkiezingen van 2024. Dedecker en Vermeersch bevestigen noch ontkennen. ‘Maar als ik vertrek uit de Kamer, komt hij binnen. Dat vind ik een mooie gedachte’, aldus Dedecker.

 

Jan-Frederik Abbeloos

Donderdag 11 juni 2020 om 3.25 uur in De Standaard

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200610_04987782

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is