Onze gezondheid geen prioriteit voor Stad Brugge?

Op 15 mei 2019, over deze onderwerpen: Leefmilieu en wonen

Onze gezondheid, geen prioriteit voor Brugge?

N-VA Brugge maakt zich, bij monde van raadslid Nele Caus, ernstige zorgen over de mogelijke gevaren voor de gezondheid door de aanwezigheid van asbest, cyanide en andere zwaar vervuilende metalen in de bodem, daken en gebouwen in onder andere de stadswijk Kristus-Koning, St-Andries, de binnenstad, …

Gezondheid en veiligheid van omwonenden, bezoekers en van het stadspersoneel zijn zó belangrijk en moeten wij zeer ter harte nemen. “Wij horen zeer onrustwekkende verhalen over de aanwezigheid van asbest in verschillende gebouwen en de cyanidekwestie in de wijk Kristus-Koning, meer bepaald de Karel de Floustraat, blijft ook maar aanslepen, stelt Nele Caus. “Daarom dat wij van  N-VA Brugge aandringen op actie.”

Concreet zit de Brugse N-VA met deze vragen:

Werden de vervuilde gronden afgevoerd en kwam er vervangende schone gronden van de grondbank?
 Bestaat er (voor deze site) een door de wet voorziene inventaris van risicogronden?

Nele Caus is ongerust en vraagt zich ook af de vervuiling tot de Karel De Floustraat beperkt is. Zij luidt de alarmbel ook omdat de verkoop van een stadsgebouw in de Groenestraat om onbekende reden ‘on hold’ werd gezet. “Is dat omdat er asbest werd aangetroffen in de dakbedekking? Of zitten er ook hier zwaar vervuilende metalen in de bodem? In mei 2018 werden hier bodemstalen genomen, waarvan de uitslag nog niet openbaar werd gemaakt. Destijds was er op die plaats een ijzergieterij gevestigd”, weet Nele Caus die in de buurt woont.

In dat overheidsgebouw zaten jarenlang een boksclub en een turvereniging.

“Ook in andere stadsgebouwen, zoals dat van de ex Centrale Garage waar de mensen van de  Groendienst tewerkgesteld zijn (Peter Benoitlaan 50) is het van hetzelfde laken een broek. Het is toch niet meer aanvaardbaar dat er nog grote delen van de daken van de  overheidsgebouwen uit asbestgolfplaten bestaat?”

N-VA Brugge is bezorgd en wil weten of deze grondvervuiling - zoals in de Groenestraat- zich niet heeft uitgebreid naar andere huizen, gronden en tuinen?

“Wat doet het Brugse stadsbestuur hiermee? Het lijkt wel struisvogelpolitiek en dat vinden wij onaanvaardbaar”, stelt Nele Caus scherp. “Is de gezondheid van het stadspersoneel en van inwoners dan niet belangrijk?. Wij vragen dat er dringend in de verschillende dossiers actie wordt ondernomen.”

 

N-VA Brugge eist:

Asbest in de stadsgebouwen opsporen en verwijderen
Medische controles
Acties in Kristus-Koning inzake de cyanidevervuiling
Bodemonderzoek in de Groenestraat of de bevindingen ervan

 

Wij hopen dat het stadsbestuur wakker geschud is, alert reageert en goed communiceert.  

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is