Industriële kerstmarkt zonder kribbe

Op 2 december 2021, over deze onderwerpen: Cultuur en toerisme, Economie en ondernemen

Op de gemeenteraad van 29 en 30 november 2021 kwam gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche tussen over het nieuwe concept van de kerstmarkt:

 

Alle initiatieven die bijdragen tot de uitstraling en versterking van onze Zeebrugse haven genieten onze steun. Onze haven is immers de motor van de economie in de Brugse regio, zorgt voor werk en inkomen van duizenden mensen en dus voor welvaart. Zoals gekend is Zeebrugge bijzonder sterk als het op containervervoer aankomt. Snel en toekomstgericht en dat in een wel zeer concurrentiële internationale omgeving.

Maar is de toestand dan zo dramatisch dat er containers tot kerstwinkeltjes moeten worden omgetoverd en opzichtelijk moeten worden neergepoot op enkele van onze mooiste pleinen in de binnenstad? Dan nog niet eens zonder logo of vlag van de Zeebrugse haven ernaast? Nee toch? De jongste cijfers tonen dat al onze Vlaamse havens en de export, na een stevige dip vorig jaar, de jongste maanden weer heel erg opleven en records laten noteren.

Dus, waarom dan deze campagne? Een zeer dure campagne overigens, zowat 600.000 euro (ter herinnering: dit is ruim 24 miljoen oude Belgische frank)!

En hoewel ik las dat er her en der mensen deze constructies wél kunnen smaken, wees er maar van overtuigd dat de meeste Bruggelingen met mij die containers schreeuwlelijk vinden. Zeker pp deze plaatsen en zeker bij daglicht. Ach ik weet het, “de gustibus non est disputandum…” Maar uiteindelijk blijven het grauwe containers, zelfs als je die met lichtjes en kerstbomen versiert. Kille metalen blokken die de ijzige warmte van de koelafdeling van de Colruyt uitstralen.

Trouwens, wat was er eigenlijk mis met die houten huisjes van de vorige jaren? U weet wel, die gezellige huisjes die in de prachtigste steden van de wereld de kerstmarkten opfleuren.

Dan is er nog die plastieken “dome”, op het middenplein tussen de donkere blokken. Bezoekers die er dit weekend binnenstapten zagen hoe de condens van de menselijke ademzuchten op de binnenwand parelde. Van ventilatie viel niks te merken. Samen met de verwarming vormt dit mogelijk een broeihaard voor de verspreiding van het virus, want bij het zitten doet iedereen zijn mondmasker af.

Tot slot: wààr is de kerststal gebleven? Die kerststal met levensgrote beelden die jarenlang op het Simon Stevinplein stond en herinnerde aan het bijzondere verhaal, waarmee het eigenlijk allemaal begon.

Vermoedelijk moest ook dit symbool sneuvelen onder de woke-hysterie? Of misschien was er gewoon geen plaats meer tussen de commerciële containers? Zoals er meer dan tweeduizend jaar geleden ook al geen plaats meer was voor de ouders van Jezus.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is