Het nieuwsblad donderdag 28/11/2019

Op 4 december 2019, over deze onderwerpen: Beleid en financiën

De Brugse gemeenteraad heeft het meerjarenplan voor 2020-2025 goedgekeurd. N-VA is bezorgd om de financiële evolutie, maar toonde zich opvallend positief over de geplande acties en investeringen. “Tientallen ideeën zijn dan ook uit ons programma geplukt.”

Voor 306 miljoen euro aan investeringen, de schuldgraad onder controle en geen belastingverhogingen voor de Bruggeling: schepen van Financiën Mercedes Van Volcem (Open VLD) legde met veel plezier haar eerste meerjarenplan voor aan de gemeenteraad. Inhoudelijk kon oppositiepartij N-VA zich in heel wat plannen van het stadsbestuur vinden. “Tientallen punten zijn dan ook gewoon uit ons programma geplukt: het aanstellen van een citymanager, het creëren van meer randparkings, de stad uitbouwen als smart city”, zei N-VA-fractieleider Geert Van Tieghem, die een lijst van meer dan twintig punten afhaspelde. “Zelfs het idee voor de schaatspiste op het Minnewater is door N-VA gelanceerd.”

Stijging parkeergeld

Over de financiële vooruitzichten was Van Tieghem dan weer veel minder opgetogen. “In 2020 staat nog 35 miljoen euro op het spaarboekje, tegen 2025 amper 2,4 miljoen euro. En dat terwijl dat in 2013 nog 103 miljoen euro bedroeg.”

Ook de stijging van het parkeergeld en vooral de verkoop van stadspatrimonium voor bijna 30 miljoen euro kunnen N-VA niet bekoren. “De verkoop van stadsgebouwen staat op een recordhoogte. Daarmee worden de rekeningen weliswaar eenmalig opgesmukt, maar op lange termijn betekent dat een verarming.”

“In 2020 staat nog 35 miljoen euro op het spaarboekje, tegen 2025 amper 2,4 miljoen euro”

Uiteindelijk onthield N-VA zich bij de stemming over het meerjarenplan. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is