Gemeenteraad van 29 januari 2024- Tussenkomsten van Nele Caus

Interpellaties

 

1/ Warmste Week

 

Ik ga niet teveel in herhaling proberen te vallen maar het is inderdaad heel duidelijk dat de Warmste Week meer dan een schot in de roos was, echt een voltreffer op alle vlak.

Maar nu we wat bekomen zijn van het overweldigend succes, moeten we inderdaad de tijd nemen om samen de Warmste Week grondig te evalueren.

Zo hebben wij ook een aantal vragen vanuit onze fractie:

 

Is een al een eindverslag, een eindevaluatie gemaakt? En met welke betrokken partijen? Ik denk hierbij aan alle stadsdiensten, de lokale politie, het BMCC, de Vrt, de handelsgebuurtekringen, Unizo, Horeca Brugge en andere stakeholders?
Is er al een zicht op de totale kostprijs van de Warmste Week voor GANS de Groep Brugge, waarbij alle factoren in rekening gebracht werden. Ik denk hierbij ook aan de kostprijs van externe beveiliging t.b.v. 126,550,27 euro gegund aan Mundo Security, de werkelijke kostprijs ten gevolge van de ruildeal met het BMCC, de extra mankrachten- en uren van de lokale politie, … Aanvankelijk werd het budget voor de Warmste Week op 550 000 euro geraamd. Hoe ver is dit al dan niet overschreden.
Werd de finale kostprijs al eens vergeleken met wat andere gaststeden in het verleden hebben betaald? Was er hierover contact met bijvoorbeeld Kortrijk, Leuven, Hasselt en Mechelen?
Wat is de algemene evaluatie van de deelnemende horeca-uitbaters op en rond het Zand?
Ook wij hadden graag vernomen wat er van eventuele pijnpunten en klachten zijn? Zo vernamen we dat het glasverbod soms wel wat problemen met zich mee bracht maar dat dit eerder door de verkoop uit nachtwinkels kwam? Klopt dit? Moet er hier een verder doorgedreven sensibilisering en handhaving komen? Zijn er nog andere pijnpunten inzake de afvalverwerking?
Wat was het Warmste Weekeffect op de handelszaken, horecazaken en kerstmarkten buiten het Zand om?
Tenslotte onderschrijven wij met N-VA Brugge de algemene vraag uit alle hoeken van Brugge dat dit niet bij deze ene keer blijft! Wij dringen zeker aan dat het huidige én toekomstige stadsbestuur alles, maar dan ook alles, in het werk stelt om de Warmste Week blijvend, of toch minstens herhaaldelijk, naar Brugge te halen. Zijn er al gesprekken hierover gestart met de Vrt. Laat ze niet los, zeker nu ze zelf nog zo warm lopen voor Brugge als toplocatie!

 

2/ Evaluatie Wintergloed/Eindejaar 2023

U weet dat wij bij N-VA graag vasthouden aan goede tradities. Vandaar dat we naar goede gewoonte een paar vragen over de meest gezellige tijd van het jaar hebben.

A. Zo konden we al vernemen dat het Lichtfestival Aurora alle verwachtingen overtrof, zowel in bezoekersaantallen, als in de tevredenheidscore, de hoogste ooit met 8,7 op 10. Zo zie je maar dat onze ‘gele’ suggesties hun effect niet missen ;-) Onze vragen hier luiden als volgt:

Kiest men in 2024 opnieuw voor dit gesmaakte parcours, met het feeërieke decor van de Reien? Voorziet men een verdere uitbreiding? Zo kunnen de Vesten van de Kruispoort tot aan de molens tevens een fantastische setting zijn.
Wat zijn de grootste aandachtspunten? Een veel gehoorde opmerking was de enorme drukte op de piekmomenten waardoor de bezoekers maar ook de inwoners in hun comfort gehinderd werden. Ook kwam de verkeersveiligheid af en toe in het gedrang. En welke flankerende maatregelen kunnen eventueel genomen worden naar de betrokken buurten toe, als dat al nodig zou zijn.
Er waren naar verluidt ook te weinig openbare toiletten langs het parcours. Kunt u meer sanitaire voorzieningen inplannen dit jaar?
Wat is de totale kostprijs van deze Lichtwandeling? Werd er nadien afgetoetst of deze marktconform is. Men blijft ons influisteren dat de werkelijke kostprijs een pak lager kan.

B. Naast de geslaagde Lichtwandeling waren er ook de kerstmarkten en de schaatspiste met bijhorende Winterbar. Onze vragen hierbij:

Zijn ook hier de bezoekersaantallen in stijgende lijn? Of is er hier sprake van een Warmste Weekeffect?
Wat zijn de resterende aandachtspunten voor de kerstmarkt? Wij horen links en rechts opmerkingen over de netheid en de afvalcontainers. Het aanbod is veel verbeterd maar men mist soms nog wat de speciallekes qua aanbod waarmee men zich echt kan onderscheiden.
Waarom kiezen jullie voor de benaming van Wintergloed boven de kerstmarkt? Wintergloed is toch de overkoepelende benaming ? Ware het niet beter elk onderdeel duidelijk aan te duiden als kerstmarkt, schaatspiste, winterbar én lichtwandeling?
De schaatspiste en winterbar leken precies wat vergeten of minder gesmaakt dit jaar. Klopt dit? We horen namelijk aanhoudende verzuchtingen over de schaatspiste. Kan er hier voor een alternatief gekeken worden?

C. Tenslotte waren er maar liefst 24 winkeldagen in Brugge. Hierbij zijn we naast de bezoekersaantallen vooral benieuwd naar het bestedingspatroon. Steeg de omzet aanzienlijk? Kortom, veel mensen zakten af naar Brugge.  Om verkeersinfarcten te vermijden en de wagens maximaal uit het centrum weg te houden, werd een gans plan bedacht. Heeft uw trucje met de valse volzet-aanduiding gewerkt? En werden de randparkings maximaal gebruikt?kunt u ons de cijfers bezorgen?

Tenslotte gaan er toch meer en meer stemmen op om wat meer spreiding in tijd te beogen. Sommigen vragen om Wintergloed een week langer te laten duren , anderen vragen om niet alles in dezelfde periode te doen, maar bijvoorbeeld de Lichtwandeling later te starten dan de kerstmarkten en deze dan nog even in januari te laten doorlopen. Januari is los van de solden een kalme maand. Ideaal dus.

 

Tussenkomsten

 

3/ Tussenkomst Vivendo : Van uitstel kom afstel!!!

 

Van uitstel komt afstel. U kent allemaal ongetwijfeld dit spreekwoord. We kunnen maar hopen dat dit in dit dossier NIET van toepassing zal zijn. Want eerlijk dit uitstel, voor de zoveelste keer, is toch echt wel een spijtige zaak.

In bijna elke zitting van deze raad horen we dat ook in Brugge de nood aan betaalbare woningen en/of sociale woningen groot is.

Dan is het toch wel zeer pijnlijk om telkenmale ons akkoord te moeten geven voor alweer een zoveelste uitstel in dit dossier.

We zijn nu bijna 4 jaar verder dan het vorige uitstel en lap, hier staan jullie weer.

Onze fractie vindt dit onaanvaardbaar. Zeker als men kijkt naar wat de redenen zijn waarachter zich men poogt weg te steken. Voor 1 keer zal ik het in het Frans zeggen: ‘Les excuses sont faites pour s’en servir’!!!

Ja, er is inderdaad een opgelegde fusie geweest tussen alle huisvestingsmaatschappijen in elke stad of gemeente.

En ja, ook de SVK’s moeten zich inkantelen in deze huisvestingsmaatschappij.

Deze hertekening van het sociale huisvestingslandschap zal ongetwijfeld veel werk met zich meegebracht hebben en niet in 1 vingerknip gerealiseerd worden. Alle begrip daarvoor. Maar los daarvan is en blijft het DE kerntaak van Vivendo om te voorzien in sociale huisvesting. Het kan toch niet zijn dat men zich daarachter wegsteekt om haar kerntaak niet uit te voeren. N-VA vindt het onbegrijpelijk hoe men ook alles maar op zijn beloop laat in dit dossier.

Zo werd begin januari 2023 een procedure opgestart om eindelijk een ontwerper aan te stellen. Eén jaar later moeten we vaststellen dat jullie nog geen stap verder staan???Dit krijg je toch niet meer uitgelegd??? In de privé was een projectontwikkelaar al lang failliet. Dit is echt een voorbeeld van slecht bestuur, bijna zelfs van schuldig verzuim.

Los daarvan willen we ook opmerken dat het toch wel bijzonder ironisch is dat men als overheid doorgaans vrij strenge vergunningsvoorwaarden oplegt aan burgers en bedrijven maar dan er zelf niet in slaagt deze voorwaarden na te leven en het goede voorbeeld te geven.

Wij dringen er echt op aan om geen kostbare tijd meer te laten verloren gaan en werk  te maken van de bouw van die woningen. Bijgevolg gaan wij ons dus onthouden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is