Gemeenteraad van 25 oktober 2023: Martine Bruggeman

1/ Brugse gidsen riskeren een gasboete !

Recent bereikten ons klachten vanwege de gidsen. Aanleiding was een brief van de stad Brugge aan de verenigingen die deze brief doorstuurden naar hun gidsen.

De brief stipuleert dat de gidsen en hun groepen hoffelijk moeten zijn, geen overlast mogen bezorgen, het verkeer niet mogen belemmeren enz… Zo niet riskeren ze gasboetes tot 350 euro en/of de intrekking van hun vergunning. Er komt ook een strengere politiecontrole. Deze dreigbrief kwam bij de gidsen zeer denigrerend en beledigend over.

De opleiding die ze gedurende meer dan 3 jaar volgden gaat niet enkel over kennis maar evenzeer over hoe te gidsen in een stad. Alsof ze niet weten hoe zich te gedragen en een groep te briefen !

De zoveelste aanfluiting voor hen, na de intrede van de vrije gidsen, na het plots niet meer in de musea mogen gidsen, na de belabberde organisatie vh “examen” voor de museale gidsenpool waardoor heel erudiete gidsen uit de boot vielen.

Het is evident dat zowel museumgidsen als gidsen die wandelingen begeleiden in de stad een meerwaarde voor Brugge zijn. Het zijn de ambassadeurs bij uitstek die de schoonheid van Brugge in de verf zetten en toegankelijk maken voor de bezoeker.

Onze N-VA fractie vraagt vanuit het beleid meer respect voor de gidsen.

 

Enkele vragen in verband met deze brief:

- Wat is de concrete aanleiding van deze brief ?

- Waarom deze dreigbrief? Was informeel contact met het bestuur van de  verenigingen               niet een meer sympathieke en meer efficiënte vorm van communicatie?

- De brief werd gericht aan de erkende gidsenverenigingen. Werden de gidsen die geen deel uitmaken van de 3 Brugse verenigingen ook benaderd?

Of zijn zij niet te vatten ? Wij vernemen ook dat die “vrije gidsen” zich vaak niet aan afspraken houden zoals groepen van maximum 25, oortjes…

- Zijn de vrije gidsen de aanleiding voor deze brief ? In dit geval werd de brief verstuurd naar de verkeerde adressen: naar de erkende verenigingen in plaats van naar de “vrije gidsen” die, naar we horen, het imago van de gediplomeerde stadsgids jammer genoeg vaak besmeuren.       

 

2/ Graffiti in onze erfgoedstad

Brugge heeft als erfgoedstad een schat aan monumenten. We verwachten dat iedereen respect opbrengt daarvoor, maar dat is duidelijk niet het geval. Bepaalde individuen drukken letterlijk hun eigen stempel op de beelden en gebouwen, vaak onder de vorm van graffiti. Graffiti op zich mag niet vereenzelvigd worden met vandalisme maar is een expressievorm inherent aan de jongerencultuur. Graffiti kan uiteraard op experimenteerplekken of op toegelaten muren of objecten maar wordt vandalisme op monumenten die anderen of de gemeenschap toebehoren en waarover geen overleg was.

Recent werd het beeld van Breydel en de Coninck op de Markt besmeurd met graffiti. Iets later het parochiaal centrum van Sint-Andries, dan de gevel van een slagerij in Assebroek en een huis verderop. 

Voorkomen van dit soort vandalisme is niet evident. En, nu het vroeger donker wordt neemt het risico op vandalisme (en graffiti) toe, goede verlichting schrikt de vandaal tot op zekere hoogte af. Ook bewakingscamera’s zijn belangrijk en hebben reeds hun nut bewezen. En, als het kwaad is geschied en ontdekt moet de verf zo snel mogelijk verwijderd worden. Graffiti laten verwijderen van een metalen, een stenen of bronzen oppervlak vraagt specifieke producten,  heel wat deskundigheid en is een heel dure aangelegenheid.

Graffiti kunstenaars kunnen nog altijd hun creativiteit botvieren op een experimenteerplek. Ze kunnen hun artistiek talent ook verder ontplooien in een street-art project, bv op de elektriciteitskastjes van Eandis, in overleg natuurlijk ;-)

 

 

Vragen:

Onze N-VA fractie vraagt zich af welke globale aanpak het beleid hanteert in verband met de bescherming van ons erfgoed inzake vandalisme, meer specifiek graffiti.
Wat is de procedure voor het verwijderen van graffiti op overheidsgebouwen en standbeelden. (was je niet zomaar af met een sponsje) Wsch. gespecialiseerde firma ?
Welke strafmaat wordt gehanteerd voor dit misdrijf?  Zo’n vandalenstreek is een misdrijf. Is het niet zo dat een misdrijf in het Strafwetboek staat en bij veroordeling op je strafblad komt te staan ? (= voor bepaalde personen ontradend)
In een vorige GR interpelleerde collega VDD over het belang en het nut van gemeenschapsdienst en werkstraffen voor wie respectloos omgaat met gemeenschapsgoed. Gemeenschapsdienst, waar men dus iets terug doet voor de gemeenschap, is een passend antwoord op vandalenstreken.                                    Werd deze piste reeds gevolgd ?

Onze fractie eist in elk geval een ernstig strafbeleid teneinde dergelijke acties te ontraden voor potentiële volgers, want ONS ERFGOED DIENT SOWIESO BESCHERMD TE WORDEN.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is