U bent hier
Gemeenteraad van 25 maart 2024: Ilse Coopman
Interpellaties
1/ Zomerscholen
Meer dan 16.000 leerlingen konden in juli en augustus 2023 terecht in de zomerscholen die georganiseerd werden in liefst 206 Vlaamse en Brusselse gemeenten. Een nieuw record, wat meteen wijst op de grote behoefte en interesse.
Dat hoeft niet te verwonderen gezien de talrijke voordelen, de zgn. ‘win-win’ die talloze internationale studies al bewezen.
Dat kinderen tijdens de zomervakantie de kans krijgen én grijpen om vooral hun taalkennis op te krikken, is een absolute opsteker. Dat geldt in het bijzonder voor taalkundig minder sterke kinderen, voor kinderen met een andere thuistaal of voor jongens en meisjes die in een niet zo rooskleurige thuissituatie verkeren. Taalkennis is echt de toegangspoort tot een succesvolle schoolcarrière en uiteindelijk een betere positie in de samenleving.
Bovendien helpt een betere taalbeheersing van schoolkinderen de druk op en voor de leerkrachten tijdens het schooljaar te verlichten. Want je zult maar eens voor een klas staat met veel leerlingen die onze taal niet beheersen.
Ook in Brugge konden vorige zomer 239 leerlingen terecht in een zomerschool, georganiseerd door het vrij onderwijs of het GO. Het Brugs stedelijk onderwijs sprong in 2023 evenwel niet op de kar. We riepen het Brugs stadsbestuur meteen na de zomer op om in de toekomst toch zomerscholen in onze stadsscholen te organiseren. ‘Wat niet is kan nog komen,’ kopte de reactie toen in HLN.
Vandaag kijken we met grote verwachting uit naar uw initiatieven om zomerscholen dit jaar wél te organiseren in de stedelijke scholen. Maar – behoudens een vergissing van ons – bleven we tot vandaag op onze honger zitten. Misschien hebben we de communicatie gemist? Misschien komt het nog? Hopelijk worden het niet letterlijk of figuurlijk vijgen na Pasen. Ik doorbladerde vlijtig het vorige stadsmagazine … maar niets. Geen promo of reclame daarvoor.
Wat een verschil met pakweg Gent, een stad waar verlichte liberale geesten mee het bestuur uitmaken. Ook in Mechelen en Gent, met evenzeer Vld’ers in het college, worden zomerscholen georganiseerd door de stedelijke overheid. Waarop wacht Brugge nog? Want de deadline voor de aanvraag is eind mei, de tijd begint met andere woorden te dringen.
U weet ongetwijfeld dat trekt minister van Onderwijs Weyts voor dit zo nuttige initiatief de Vlaamse portefeuille opentrekt.
Vandaar mijn vragen:
- Wat ondernam u al hiervoor?
- Wat leverde dit op?
- Hoeveel van onze Brugse stedelijke scholen organiseren dit jaar zomerscholen?
Extra achtergrondinfo:
Een reactie uit Antwerpen: Het is een echte win-win, ook buiten het leerplichtonderwijs. 'We hebben een mooie samenwerking met de hogescholen. Leraren in opleiding kunnen hun verbredingstage bij ons doen, maar we motiveren ook psychologen, maatschappelijk werkers en logopedisten in opleiding om zich in te schrijven als zomerschoolbegeleider.'
Concreet kan men voor elke leerling 45 euro per leerling per dag krijgen en als het lokale bestuur dit zelf organiseert nog eens 20 euro per leerling hier bovenop.
Bovendien moeten de vrijwilligers die hieraan meewerken niet allemaal een pedagogisch diploma hebben, zelfs studenten in de lerarenopleiding kunnen dit gebruiken om praktijkervaring op te doen. Met twee lerarenopleidingen aan onze Brugse hogescholen, zal
2/ Feestelijke opening Sint-Pieterskerklaan
Niet langer dan een paar dagen geleden ontvingen de buurtbewoners van de Sint-Pieterskerklaan een uitnodiging voor een feestelijke opening van de straat op 29 maart. U begrijpt dat de consternatie bij een pak inwoners nogal groot was en is. De straat inwandelen veronderstelt toch een goede afloop van de werken, zou men zo denken. De realiteit is anders. Vandaar dat we nogmaals een stand van zaken vragen in verband met de watermiserie die de mensen teistert door en sinds de werken.
Tussen het indienen van deze interpellatie en deze gemeenteraad vernam ik dat sommige bewoners intussen wel een brief van het stadsbestuur mochten ontvangen. Daarin lezen zij dat de stad een expert aanstelt en dat die een schadevergoeding zal voorstellen aan de bewoners. De stad neemt dan de verdere afhandeling van het verzekeringsdossier voor haar rekening. Dit is alvast een concrete stap in de goede richting.
Toch blijven de bewoners nog met vragen en bezorgdheden zitten.
Ten eerste: wat betekent dit voor toekomstige waterschade? Wat als zij opnieuw overlast ondervinden? Zijn zij dan ook nog beschermd en krijgen zij in voorkomend geval die toekomstige schade vergoed? Werden er al stappen gezet om te kijken of ook andere buurtbewoners zich hierbij zouden willen aansluiten en zult u ook hen bijstaan?
Ten tweede: wat wijst de expert in zijn verslag aan als de oorzaak van deze wateroverlast? Wat werd er ondernomen om de oorzaak van de schade structureel op te lossen? De gevolgen van de wateroverlast verhelpen is een zaak, maar symptoombestrijding helpt weinig als de kern van het probleem niet aangepakt wordt.Want, geef toe, het zou toch nogal cynisch zijn om deze laan feestelijk in te wandelen terwijl er nog inwoners - die haast letterlijk met hun voeten in het water staan - geen perspectief op een échte, structurele oplossing kregen.