Gemeenteraad van 23 oktober 2023 - Tussenkomsten van Nele Caus

Tussenkomsten

1/ Wijziging politieverordening op het verbod van glazen recipiënten op het openbaar domein

Wij gaan deze wijziging uiteraard goedkeuren, net als we vorig jaar ook onze volle steun aan dit reglement hebben gegeven.

Vanuit onze fractie vinden we het een goede zaak dat dit reglement wordt bijgestuurd, want geen enkele wet staat immers in steen gebeiteld. Zo speelt men hier goed in op veranderingen in het uitgangsleven en merken we dat de politie goed weet wat er zich in onze stad afspeelt. We kunnen deze pro-actieve houding enkel maar toejuichen.

Wel vragen we ons af hoe het komt dat men NU pas erover nadenkt om informatieborden te voorzien. Nochtans had ik vorig jaar al hierom gevraagd. Met N-VA Brugge hadden we toen voorgesteld om een goede sensibilisering- en informatiecampagne op te zetten.

Toen had u, mijnheer de burgemeester, aangegeven dat men vanuit de politie ging kijken welke informatiecampagne men kon opzetten, al dan niet in samenwerking met de horeca. Is dit dan niet gebeurd? Wij hadden ook de suggestie gegeven om affiches en eventuele flyers te maken. Trek ik hier dan de verkeerde conclusie dat er op vandaag nauwelijks iets van informatie gegeven werd? Of misschien kom ik niet genoeg buiten? Dat kan ook, al betwijfel ik dat ;-)

Ik had ook graag van de gelegenheid gebruik gemaakt om eens te polsen naar de cijfers. Hoeveel gasboetes werden er intussen al uitgeschreven hierover? En heeft men zicht op het aandeel toeristen hierin? We stellen ons die vraag naar die uitsplitsing omdat bij aanvang van dit reglement duidelijk werd gesteld dat het proportionaliteitsprincipe moest gehanteerd worden. Men ging goed kijken WIE gesanctioneerd werd. Zodat het geen onachtzame toerist was die eigenlijk niet op de hoogte was van dit reglement…. Hij kan ook nauwelijks op de hoogte zijn, gezien er nog geen informatieborden voorhanden zijn….

Kunt u ons bevestigen dat dit proportionaliteitsprincipe gerespecteerd wordt?

 

2/ Snelheidsindicatieborden

Ook dit punt gaan we uiteraard goedkeuren. Elk initiatief om de verkeersveiligheid te verhogen verdient onze steun.

Deze borden werken vaak sensibiliserend en soms ook wel ontradend.

Al moeten we hier toch niet al te naïef zijn. Maar al te vaak is het zo dat de bestuurder met een zwaar voetje zo’n bord zien staan, vertraagt tot men de groene smiley ziet verschijnen en dan enkele meter voorbij het bord doodleuk weer optrekt en toch weer te snel rijdt.

In het berek gaf u aan dat deze borden ook metingen uitvoeren. Worden deze bijgehouden en geanalyseerd? Wat gebeurt er daar eigenlijk mee? Wordt dit databeheer ook effectief in maatregelen omgezet? Kan u ons even toelichten wat er op vandaag gebeurd met die metingen?

 

Interpellaties

 

1/ Bewonersbevraging

Ik denk dat ik mijn zaken ga overlaten en van beroep ga veranderen en waarzegger worden. Want de uitkomst van deze bewonersbevraging stond eigenlijk in de sterren geschreven. We hebben hier ook meermaals voor gewaarschuwd dat er onder de waterlijn zich ‘iets’ aan het ontwikkelen was. Meermaals heb ik mijn bezorghdeid over een heus kantelpunt. Bijvoorbeeld in februari 2022. U heeft toen gesteld dat er zich helemaal niks onder de waterlijn aan het ontwikkelen was en er geen sprake was van een afbrokkelend draagvlak. Herbekijk gerust de livestream, het is na 3u 34 minuten en 35 seconden dat u dit zichzelf zult horen zeggen.

Wel hoe graag ik ook gelijk krijg, hier had ik liever GEEN gelijk gekregen. Want nu nog geen 2 jaar later moeten we vaststellen dat de steun van de Bruggeling verder aanzienlijk gedaald is. Het toerisme  wordt almaar negatiever ervaren, hoe fier de Bruggeling ook is op haar stad en hoezeer ze het economische belang van het toerisme erkent. Dit is een heel verontrustende daling en oorverdovend signaal van de Bruggeling.

Maar eerlijk, we hebben dit deels aan onszelf te danken. In plaats van het toerisme een positief verhaal te maken focuste men op de verkeerde aspecten en benadrukte men godganse dagen de keerzijde van de medaille. En sommige partijen en de pers deden er nog met alle graagte een schepje bovenop. We zagen niet anders dan negatieve berichten de revue passeren over Brugge die overspoeld werd, het is hier niet meer te doen van de drukte, …. Ook u als bevoegde schepen had misschien wel wat meer het postieve kunnen benadrukken naar de Bruggeling toe in plaats van almaar over de meest belastende vormen van toerisme in de pers te spreken en luidop manieren te zoeken om deze te weren, te beperken en te belasten. Nochtans zijn wij absoluut geen 2e Venetië , geen 2e Dubrovnik.

Vroeger was het allemaal de schuld van de'sossen', wel nu is het hier in Brugge precies allemaal de schuld van de toeristen!

Verschraling van het winkelaanbod?Schuld van de toeristen! Komaan zeg, wees eens eerlijk. Hoe komt het dat we een enorme achtergang hebben in ons winkelaanbod? Omdat er geen deftig acquisitiebeleid gevoerd wordt om mooie spelers uit verschillende segmenten aan te trekken naar onze winkelstraten. Zelfs de B-merken lopen weg uit Brugge. Daar schort het probleem. Dat is de realiteit.

Het wordt dus hoogtijd om ons narratief te wijzigen, niet onze strategie. Jullie Klavertje Vier, dat was en blijft de juiste aanpak. We moeten inderdaad naar meer evenwicht gaan streven in ons toerisme. We moeten inzetten op een breder toerisme, op alle vormen van toerisme maar met een bijzonder focus op de verblijfstoerist en de meerwaardezoeker. Maar stop met die dagjestoerist te verketteren. Gooi niet telkens alles op een hoop, neen ga er verstandig mee om en verleid ze tot een toekomstig langer verblijf in Brugge. Hou de drukte beheersbaar en spreid in tijd en ruimte. Maar vooral communiceer nu toch eindelijk eens op een positieve manier .Verander jullie toon en zorg dat de Bruggeling het toerisme terug meer omarmt. Werk de ergernissen weg in plaats van in de hand. Laat hen inzien welke belangrijke economische motor ons toerisme is. Een motor die welvaart met zich meebrengt, die bijna 7000 mensen direct tewerkstelt en nog zoveel meer indirecte tewerkstelling creëert. Show them the money! Hoeveel euro’s keren er terug naar onze stadskas dankzij toerisme.

Breng een positief verhaal en werk aub aan dat draagvlak. Want uiteindelijk heeft iedereen toch het recht om Brugge te bezoeken? Wat  gaat anders zal het volgende zijn, de schoolreizen gaan verbieden omdat dat ook groepen en excursionisten zijn? Hoog tijd om wat redelijkheid te brengen in het debat en dan het evenwicht te herstellen.

Mijn concrete vragen aan u vandaag luiden als volgt:

Wat gaat u ondernemen om het draagvlak te herstellen bij de Bruggeling?
Op welke manier wenst u de inwoners sterker bij het toerismebeleid te betrekken, zoals u aangaf in een bericht op de sociale media?
Welke eventuele aanpassingen zijn er aan de visienota gepland?
Werd er verder in dialoog gegaan met de stakeholders
Is de geplande studie al uitgevoerd in Zeebrugge over de cruisetoeristen zoals aangekondigd in juni?

Collega’s, wij roepen jullie op om echt  samen ervoor zorgen dat het draagvlak terug toeneemt in Brugge voor het toerisme en allemaal vanuit een positief uitgangspunt het debat hierover voeren. Laat ons wat evenwicht brengen, voor de Bruggelingen op de 1e plaats, maar ook voor de bezoekers en de toeristische ondernemers

 

2/ Lichtparcours op de Brugse Reien tijdens Wintergloed, een gele realisatie.

Ik zou u eigenlijk eerst een cadeautje willen geven. Een potje mosterd, gele mosterd.

Waarom?

Omwille van 2 redenen.

Ten eerste omdat u blijkbaar fan bent van gele mosterd. Dat is al meermaals gebleken tijdens deze legislatuur. U haalt graag de gele mosterd bij ons, N-VA Brugge. Wij geven u een suggestie, we doen u een voorstel, we denken vaak luidop mee met u hoe we Brugge nog beter kunnen maken… En u antwoordt meestal dat jullie onze suggestie gaan meenemen en het gaan bekijken. Maanden, soms jaren gaan voorbij en dan poef daar lezen we dan in de pers een nieuw initiatief van het college. Alleen vergeet u wel af en toe te vermelden waar u die inspiratie hebt opgedaan. Wel vanaf nu hoeft dit niet meer, dit potje gele mosterd kan u daar helpen aan herinneren WAAR u de mosterd vandaan gehaald hebt. Er staat trouwens een handige QR-code op, nog een extra geheugensteuntje binnenkort ;-)

En de 2e reden is omdat ik met dit potje mosterd jullie wil bedanken. Bedanken om in dit geval één van mijn suggesties te realiseren. Want het deed me bijzonder veel plezier om op 11 oktober op Facebook te lezen dat er een nieuw lichtbelevingsparcours komt op niks minder dan de Brugse Reien in het kader van Wintergloed.

Fantastisch. Al jaren pleiten we vanuit onze fractie ervoor om gans Brugge te laten fonkelen in die magische kerstsfeer en ook het parcours uit te breiden naar andere delen van Brugge.

Meerbepaald op de gemeenteraad van januari 2020 gaf ik tijdens een interpellatie de suggestie dat onze Brugse Reitjes een prachtig decor vormen om met creatieve oplossingen een heus licht- en klankspektakel te organiseren. Zo kunnen we met de nieuwste LED-technologieën met weinig middelen iets heel feeërieks creëren EN het parcours uitbreiden.

En voilà, 3 jaar later is het daar. Onder de noemer Aurora, komt er een lichtwandeling waarbij er volop gebruik gemaakt wordt van de reflecties van de Brugse Reien en waar er gespeeld wordt met een mix van projectie, licht en audio.

Dus van harte bedankt om onze suggestie eindelijk in uw Wintergloed mee op te nemen.

Uiteraard hebben we nog een aantal vragen hierbij:

Vanwaar de keuze voor een nieuw parcours? Toevallig meermaals als suggestie gekregen in de afgelopen jaren?
Met welke partner wordt er hiervoor samengewerkt? En op basis van welke criteria werd deze weerhouden? Werd deze ook voldoende gescreend om debacles zoals bij vorige edities te vermijden?
Werden ook de Brugse firma’s hiervoor aangeschreven?
Wat is de kostprijs van het nieuwe parcours?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is