Gemeenteraad 29 april 2019

Op 1 mei 2019, over deze onderwerpen: Nieuws van de Gemeenteraad

Op de gemeenteraad van 29/4/2019 stond o.a. de jaarrekening 2018 en de budgetwijziging 1/2019 op het programma.  Fractieleider Geert Van Tieghem  pleit meer dan ooit voor financiële waakzaamheid.  De stad Brugge staat voor zeer zware maatschappelijke en financiële uitdagingen.

De stad Brugge introduceerde een deontologische code voor het stadspersoneel.  “Helaas is deze code onvolledig”, stelt fractieleider Geert Van Tieghem vast.   Het algemeen geldend neutraliteitsprincipe ontbreekt volledig.   Opzichtige uiterlijke symbolen van religieuze, levensbeschouwelijke, politieke, syndicale, ...aard kunnen bij rechtstreeks contact met burgers niet worden gedragen.  (o.a. hoofddoeken, keppeltjes, christelijke symbolen, ... )

Fractieleider Geert Van Tieghem dankte uitdrukkelijk het ganse politiekorps bij de voorstelling van de jaarrekening.  Voor N-VA is veiligheid de eerste en allerbelangrijkste opdracht van de overheid !

Nog een extra (betalend) zitje voor onze burgemeester .. hij wordt benoemd tot lid van het raadgevend comité van Ethias.    Fractieleider Geert Van Tieghem stelt zich daar pertinente vragen bij.   Bovendien roept hij de stad op om de verzekeringsportefeuille van de stad te screenen, zoals trouwens vele anderen steden en gemeenten al voordeden.

Fractieleider Geert Van Tieghem stelt ook vragen aan m.b.t. de samenstelling van GECORO. Immers,  18 kandidaat-experten werden niet weerhouden.

Het aantal GAS-boetes is op twee jaar gehalveerd, maar 2/3 van deze overtredingen heeft betrekking op ‘wildplassen’.     Fractieleider Geert Van Tieghem roept het college op om meer werk te maken van openbare, sanitaire voorzieningen.

Uit het jaarverslag Stedelijk meldpunt blijkt overduidelijk dat er een structureel probleem is in onze stad wat de kwaliteit van onze voetpaden betreft.  Fractieleider Geert Van Tieghem pleit dan ook andermaal voor een globaal voetpadenplan.

N-VA Brugge maakt zich ernstige zorgen over de brandveiligheid in stadsgebouwen.   Fractieleider Geert Van Tieghem stelde reeds in maart 2019 vast dat onze stad niet in orde is – reeds 5 jaar – met de wetgeving omtrent brandpreventie in 61 stadsgebouwen.  Vanuit deze oprechte bekommernis werden meerdere pertinente vragen gesteld aan het college

Gemeentraadslid Pol Van Den Driessche stemt ermee in dat het prachtige, beschermde zwembad “Guilini” in handen komt van TMVW/Farys. Een zwembad uitbaten is nu eenmaal geen kerntaak van een stadsbestuur. Hij uitte wel zijn bezorgdheid aangaande de bijna monopoliepositie vanTMVW/Farys (beheert hier in Brugge onder meer ook het Interbad). Het stadsbestuur moet blijven waken over de tarieven, de gebruiksvoorwaarden én de belangen van het personeel.

“We zijn blij met de mooie nieuwe straatnamen.”, zo zei raadslid Pol Van Den Driessche later tijdens de zitting. Ondertussen vernam hij dat de schrijfwijze van een aantal straatnamen gecorrigeerd zal worden en dat is positief. Wel drong hij er nadrukkelijk op aan, om bij de Leopold II-laan, de nodige historische duiding te geven. De N-VA fractie was namelijk zeer verbaasd over de eerdere uitleg van de schepen, die misdaden tegen de mensheid afdeed als vermeende, niet bewezen feiten. PVDD deed tot slot een warme oproep aan het stadsbestuur om Pieter Leys, voormalig burgemeester van Sint-Andries en later eerste schepen Brugge te eren met een straatnaam.

Gemeenteraadslid Martine Bruggeman zegt namens de ganse N-VA dat keuze voor de gronden van de Sint-Andreaslyceum, om het museum voor hedendaagse kunst in te planten, een schitterende beslissing. Martine Bruggeman had enkele vragen betreffende de kostenplaatje die deze plotse verandering met zich meebrengt omdat er veel tijd en geld verloren is gegaan. Zij pleitte ook nog voor de restauratie van de Magdalenakapel op de site waar de school zal gevestigd worden.

Martine Bruggeman pleitte er ook voor om op de Balkonrotonde (achterkant station), een kunstwerk te integreren, omdat dit een visitekaartje zou kunnen zijn voor wie Brugge binnenkomt of uitrijdt.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is