U bent hier
Gemeenteraad 25 & 26 januari
Gelet op de zeer zware agenda werd de digitale gemeenteraad van januari 2021 gespreid over 2 dagen, nl. 25 en 26 januari.
Fractieleider Geert Van Tieghem zette het stadiondossier als actuele vraag op de agenda, naar aanleiding van de recente beslissing van de Vlaamse regering, onder impuls van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, om het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor een voetbalstadion en bedrijventerreinen langs de Blankenbergse Steenweg goed te keuren. “Een gunstige, positieve wending”, weet Geert te melden, “nu maar hopen dat dit eindelijk een concrete doorbraak is in dit dossier, dat al veel te lang aansleept” !
In het Coronadebat dankte onze fractieleider alle medewerkers en vrijwilligers bij het opzetten van een efficiënte vaccinatiestrategie in onze stad. “Hartverwarmend en hoopvol, al die helpende handen in deze moeilijke tijden”, stelt Geert.
Sedert 2016 pleitte onze fractieleider Geert Van Tieghem meermaals om werk te maken van een doorlichting van de verzekeringsportefeuille van de GROEP Brugge. “Eindelijk wordt nu een eerste stap gezet in dit belangrijke dossier, het is onbegrijpelijk, onwettelijk en schuldig verzuim dat de stad dit dossier steeds in de ijskast heeft laten liggen”, stelt Geert vast. Sedert 30/6/2017 kunnen verzekeringscontracten trouwens slechts afgesloten worden na het voeren van een overheidsopdrachtenprocedure. “De stad schendt hier terug de wet op de overheidsopdrachten”, weet Geert. “We zijn ervan overtuigd dat de stad al jaren honderdduizenden euro’s teveel betaalt”, besluit onze fractieleider. Zelfs de processie van Echternach verloopt sneller ...
Een opmerkelijk voorstel van een raadslid van de meerderheid om het aantal interpellaties in de gemeenteraad te begrenzen vond geen genade in de ogen van de N-VA fractie. Fractieleider Geert Van Tieghem reageerde scherp. “Een interpellatie is een democratisch recht van een raadslid – zeker en vast een oppositieraadslid – om kritische vragen te stellen aan het bestuur. Dit mag niet ingeperkt worden”, stelt Geert onomwonden. Trouwens, de stad is vaak zelf oorzaak van de stijging van het aantal interpellaties door het niet beantwoorden van schriftelijke vragen binnen de 30 dagen. “In een grote centrumstad als Brugge moeten we standaard kiezen voor 2 maandelijkse gemeenteraden, zoals in andere steden”, besluit onze fractieleider.
Raadslid Caus kwam meermaals tussen op deze gemeenteraad waarbij ze pleitte voor een inclusieve samenleving op alle vlak en het belang van een goede kennis van en respect voor de Nederlandse taal benadrukte. Zo lanceerde ze een voorstel om voor nieuwkomers Nederlandse les te combineren met een opleiding begeleider in de kinderopvang. Ook vroeg ze om de peutertjes zo vroeg mogelijk het Nederlands aan te leren. De schepen reageerde alvast enthousiast.
Nele drong ook aan om verhoogde aandacht te hebben bij de opmaak van speeltuinen voor de toegankelijkheid voor kinderen met een beperking. Speeltuinplezier zou een recht voor elk kind moeten zijn. Raadslid Caus hoopt om in de toekomst meer inclusieve speeltuinen te zien in Brugge.
Bij haar interpellatie over positieve discriminatie bij het aanwervingsbeleid vroeg ze het college om het slechte Gentse voorbeeld NIET te volgen en mee te gaan in deze doorgeslagen woke-tendens. Raadslid Caus benadrukt nogmaals het belang van een goede kennis van het Nederlands. Taal is het begin van het verhaal. Zet daar maximaal op in.
Naar bijna maandelijkse gewoonte werd er verder aangedrongen op een kordate aanpak van de problematiek rond de transmigranten in Zeebrugge.
Het romantische voorstel van raadslid Pol Van Den Driessche om te trouwen aan het Minnewater mogelijk te maken werd afgewezen. "Een gemiste kans voor koppeltjes die in de buitenlucht willen huwen, én een gemiste om Brugge als romantische stad in eigen land én de wereld te tonen."