Geen 2de-rangs rol voor cultuur

Op 9 maart 2022, over deze onderwerpen: Cultuur en toerisme, Erfgoed, Nieuws van de Gemeenteraad

Met verbazing lezen we dat het “Kenniscentrum van de Bourgondische Nederlanden” wordt ontbonden. Het waarom is onduidelijk: “verschuivingen” binnen het personeel zijn geen gefundeerde reden. Het is ook ongehoord dat de Raad van Bestuur nooit ingelicht werd en dit in de agenda van de gemeenteraad moest lezen.

Onze N-VA fractie vindt dat deze ontbinding een gebrek aan respect toont voor wat het Kenniscentrum heeft gerealiseerd.

Hoe zullen de activiteiten geïntegreerd worden in de werking van de Musea ? De bezieler van dit Kenniscentrum, ere hoofdconservator Till Borchert, werd bewust op een zijspoor gezet en is omwille van zijn jarenlange expertise en internationale relaties onvervangbaar.

Brugge is hierdoor een waardevolle speler kwijt. En dat laat het beleid, met de schepen van cultuur op kop, zomaar gebeuren. Waar is de verantwoordelijkheid en de ambitie?

Gemeenteraadslid Martine Bruggeman legde de vinger op de wonde: "Deze jammere beslissing kadert in de reeks afgelastingen, opheffingen, sluitingen op gebied van cultuur die deze legislatuur tekenen: de sluiting van het Gezellemuseum, het Gentpoortmuseum, het Archeolgiemuseum, de onnodige afgelasting van culturele activiteiten zoals Uitzomerlijk, het weren van de gidsenverenigingen uit de musea, de eerste Boon-prijzen die niet naar Brugge kunnen komen."

Onze fractie is terecht héél bezorgd en dringt erop aan dat toekomstige beslissingen ernstig overwogen worden. Wij hopen dat Brugge terug kan bruisen zonder dat haar bijzonder historisch verleden verloochend wordt. We houden de vinger aan de pols!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is