Extra camera's in Zeebrugge

Op 2 december 2021, over deze onderwerpen: Veiligheid

Op de gemeenteraad van 29 en 30 november 2021 kwam gemeenteraadslid Nele Caus tussen over de huidige toestand en veiligheid in Zeebrugge:

Vandaag vraagt u onze goedkeuring voor het plaatsen van extra camera’s in Zeebrugge en dit in het kader van de aanpak van transmigrantenproblematiek.

Uiteraard krijgt u deze.

ELKE, maar dan ook ELKE maatregel die ontradend werkt en dat gruwelijke verdienmodel van die malafide mensensmokkelaars kapot maakt, zal onze steun genieten. De recente, trieste feiten in Calais tonen nogmaals aan dat een harde aanpak nodig is.

We kunnen maar hopen dat dergelijke drama’s zich niet herhalen in Zeebrugge of waar dan ook. Voor de betrokken transmigranten, maar ook voor onze plaatselijke hulp-en ordediensten. Dergelijke interventies laten een zwaar psychologische indruk na die niet te onderschatten is.

Voor onze fractie is het duidelijk dat we alle middelen moeten inzetten om Zeebrugge van de kaart te halen als hotspot en ontradend te werk gaan.

Deze camera’s zijn een verdere stap in de goede richting. Ook voor de inwoners van Zeebrugge, die al lange tijd op hun tandvlees zitten en een groot onveiligheidsgevoel, dag in, dag uit ervaren.

 

We lezen dat de UK Border Force een subsidie van 337.700 € aan de stad Brugge geeft om te verhinderen dat transmigranten via de haven van Zeebrugge het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

 

Deze uitgave betreft   63.422,22 EUR. Kunt u ons enige toelichting bij het resterend bedrag. Er werd vermoedelijk al een eerder deel van deze subidie besteed aan andere camera’s? Zijn er nog andere plannen of projecten op komst? Zo ja, welke en binnen welke termijn mogen we deze verwachten?

 

Tenslotte nog een bijkomende vraag in het kader van deze zelfde problematiek. Gisteren vond er spoedoverleg plaats in Calais. Hier werd er afgesproken om hun samenwerking  uit te breiden en volop gebruik te maken van de middelen en expertise van de Europese agentschappen. Zo zal er ondermeer een vliegtuig van Frontex ingezet worden voor de luchtbewaking.

Heeft u, mijnheer de burgemeester, al contact genomen met uw bevoegde partijgenoten, Minister Verlinden en staatssecretaris Mahdi om na te gaan hoe Zeebrugge extra zal ondersteund worden in deze complexe materie?

 

Dank voor uw antwoord en verdere toelichting.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is