Club Brugge en Cercle Brugge grijpen naast de subsidies voor de nieuwe voetbalstadions

Op 2 februari 2016, over deze onderwerpen: Beleid en financiën, Sport

Vandaag deelde minister Muyters mee dat de subsidies voor de nieuwe voetbalstadions niet aan Brugge kunnen worden toegekend. Deze beslissing lag in de lijn van de verwachtingen en is louter te wijten aan de onkunde van het Brugse stadsbestuur.

In oktober 2013 maakten Club en Cercle Brugge gezamenlijk een dossier op voor de bouw van een nieuwe polyvalente sportsite langs de Blankenbergse Steenweg met een groot stadion voor Club en een kleiner voor Cercle. Het stadsbestuur nam deze beslissing over op 9 december 2013.

Op basis van dit dossier verleende de Vlaamse regering op 4 april 20145 een subsidie van 2.500.000 EUR op voorwaarde dat het over één duidelijk project handelde dat de behoeften van beide clubs dekt. De subsidie werd verleend op basis van het in december 2013 ingediende dossier. Daarenboven bepaalde de beslissing van de Vlaamse regering uitdrukkelijk dat verbouwingswerken aan een bestaand stadion uiterlijk eind 2017 diende beëindigd.

Op 19 maart 2015 deelde Cercle mee dat het een nieuwe beslissing had genomen waarbij thans geopteerd werd voor een renovatie van het Jan Breydelstadion.

Op 23 juni 2015 deelde het stadsbestuur mee dat het zich aansloot bij het nieuwe standpunt van Cercle: een nieuw stadion voor Club en een renovatie van Jan Breydel voor Cercle. Op dat ogenblik wist het stadsbestuur reeds zeer goed dat door deze nieuwe beslissing de toekenning van de subsidie in het gedrang zou komen. Er was immers reeds op 26 maart 2015 een overleg geweest op het kabinet van minister Muyters met Club, Cercle en het stadsbestuur en was er hierover reeds gedebatteerd in het Vlaamse parlement en dit in aanwezigheid van de Brugse burgemeester. Hieruit bleek dat het behouden van de subsidie voor Brugge allerminst zeker was.

Onbegrijpelijk dus dat het stadsbestuur een nieuwe beslissing nam wetende dat dit Brugge 2.500.000 EUR zou kosten. Men kon deze nieuwe beslissing afhankelijk gemaakt hebben van een positieve houding van de Vlaamse regering. Blijkbaar niet aan gedacht.

Als Club en Cercle thans naast dit bedrag grijpen is het enkel en alleen te wijten aan de houding van het stadsbestuur.

De Brugse N-VA hoopt dat deze beslissing van de Vlaamse regering niet opnieuw vertragend zal werken voor de afhandeling van dit sinds veel te lang aanslepend dossier. Club Brugge reageerde reeds dat het altijd verklaard heeft het nieuwe stadion zelf te willen financieren en vraagt een snelle behandeling ervan.

De Brugse N-VA vraagt zich af wat de gevolgen zijn van deze beslissing voor de financiering van de aangekondigde renovatiewerken op Jan Breydel en is benieuwde naar het standpunt van het Brugse standsbestuur in deze.

De Brugse N-VA wenst immers voor beide ploegen een goede toekomstgericht oplossing. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is