Brugs stadspaleis Hôtel d’Hanins de Moerkerke krijgt opknapbeurt

Op 22 oktober 2020, over deze onderwerpen: Cultuur en toerisme

Brugs stadspaleis Hôtel d’Hanins de Moerkerke krijgt opknapbeurt

 

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 1.290.593,72 euro toe voor de restauratie van het Hôtel d’Hanins de Moerkerke in Brugge. “Het Brugse stadspaleis Hôtel d'Hanins de Moerkerke is één van de belangrijkste realisaties van de 18de-eeuwse architectuur in Brugge. Ik ben dan ook blij dat dit verwaarloosd monument binnenkort opnieuw bewoners krijgt. Na de restauratie zullen er negen wooneenheden in het monument geïntegreerd zijn”, zegt minister Diependaele.

 

Het gebouw is al decennialang verwaarloosd. Een algemene restauratie is dringend nodig om het gebouw met zijn erfgoedwaarden en waardevolle erfgoedelementen te bewaren. 

 

Zowel de buitenkant als de binnenkant van het monument worden gerestaureerd, heringericht en aangepast aan hedendaagse comfortnormen. Naast de noodzakelijke stabiliteitswerken, gevelrestauratie en schrijnwerkherstel is er ook aandacht voor restauratie en herstel van de waardevolle interieurelementen en -afwerkingen, zoals stucwerk,marquetterie, binnenschrijnwerk en historische afwerkingslagen.

 

“De werken aan het monument maken deel uit van een groter bouwproject, met nieuwbouw op aanpalende percelen”, weet Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. “Het stadspaleis wordt opgedeeld in enkele appartementen, met respect voor de bestaande structuren en erfgoedwaarden.”

 

 

Geschiedenis
Hôtel d'Hanins de Moerkerke is een 18de-eeuwse herenwoonst, gebouwd rond 1765-1775. Het bestaat uit een hoofdvleugel die parallel loopt met de Predikherenstraat en zich uitstrekt vanaf de Witte Leertouwersstraat tot aan de Coupure. Het gebouw werd in 1982 beschermd omwille van de artistieke en historische waarde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is