Brugge zingt opera

Op 18 juli 2018, over deze onderwerpen: Cultuur en toerisme

Een Operafestival in open lucht en binnen een uniek Brugs decor zou een prachtig evenement zijn, met grote aantrekkingskracht en uitstraling. Voor Bruggelingen en voor toeristen. De N-VA oppert dit voorstel aan de vooravond van het succesrijke “Vlaanderen Zingt”. “Het concept van populaire opera bestaat in veel andere historische steden”, stelt lijsttrekker Pol Van Den Driessche. “Met een stevige Brugse inbreng moet dit lukken.”

 

Brugge heeft een rijke muzikale geschiedenis.

Vandaag is er een breed muzikaal aanbod. Zo slaagt het Concertgebouw erin de beste artiesten van de hele wereld naar Brugge te halen en ook de Stadsschouwburg biedt vaak een podium aan grote talenten.

Daarnaast wordt het Cactusfestival elk jaar beter. Ook andere openluchtfestivals – van Moods en Airbag tot Burgrock – brengen knappe artiesten naar onze stad. Om er maar enkele te noemen.

 

Maar er is alvast één muziekgenre dat iets minder aan bod komt. Nu en dan is er wel een heerlijke operavoorstelling in een van onze cultuurtempels, die dan steevast vollopen met enthousiaste liefhebbers. Deze kenners trekken bovendien geregeld naar andere steden om daar hun favoriete muziek te gaan beluisteren en beleven.

Maar opera is tegelijk een genre dat een breed en minder muzikaal ‘geschoold’ publiek kan boeien. Dat merk je tijdens voorstellingen op talrijke plaatsen in eigen land en elders. Zo trekt de “Zomeropera” aan het kasteel van Alden Biesen jaarlijks een massa volk. En hoeveel unieke plaatsen in historische steden overal in Europa vormen niet het betoverende decor voor openlucht opera’s? Zowel in zuiderse landen als in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije treden de beste zangers op in open lucht.

Dat moet ook mogelijk zijn in Brugge. Deze muzikale happenings zouden vast kunnen rekenen op de belangstelling van Bruggelingen en van bezoekers en toeristen.

Concreet denken we aan een openluchtopera met een kasteel op de achtergrond.  Het stedelijke kasteeldomein Tudor in St-Andries zou daar volgens ons zeker geschikt voor zijn.

Gemeenteraadslid en cultuurminnares Martine Bruggeman: “Omgeven door bossen zouden mensen, gezeten in de prachtige tuinen voor het meer dan honderd jaar oude kasteel, op een heel speciale manier kunnen genieten van muzikale pareltjes. Met de huidige mogelijkheden van licht en klanken zou dat een betoverende belevenis zijn.”

Erwin Priem, ondervoorzitter en evenzeer goed thuis in culturele kringen, beklemtoont: “Het moet om kwaliteitsvolle optredens gaan. Daarbij zou men aan de vele voortreffelijke koren uit onze regio kunnen vragen om mee te werken aan die enkele avondvoorstellingen. Sommige onderdelen van populaire opera’s lenen zich zelfs tot samenzang. En dat zingen gelukkig maakt, weten we allemaal. Dat zal dit weekend weer zo zijn met “Vlaanderen Zingt” op de Markt”.

Een eerste bevraging bij mogelijke actoren sterkt ons in de overtuiging dat dit voorstel “Brugge zingt Opera” alles in zich heeft om een succes te worden. Als de stedelijke overheid, verscheidene cultuurspecialisten,  concertorganisatoren, musici en enkele privépartners de handen in elkaar slaan, kan het lukken. Een ideaal moment om dit te organiseren lijkt ons de dagen rond 15 augustus.

“Natuurlijk zal er nood zijn aan sponsoring, maar ik geloof dat dit aanbod in onze stad echt wel commerciële partners kan inspireren. We willen de zalige belevenis die opera is, aanbieden aan iedereen. Daarom zouden ook de toegangsprijzen laag moeten worden gehouden”, vult PVDD aan.

“Helemaal top zou het zijn indien we Bruggelingen met wereldfaam – zoals Thomas Blondelle, tweede prijs Koningin Elisabethwedstrijd 2011 – zouden kunnen engageren om in hun thuisstad op te treden. Ook de vermaarde Brugse bariton en musicalacteur Hans Peter Janssens zouden we moeten vragen. Ik ben ervan overtuigd dat zij en andere toppers hun grote artistieke vaardigheden aan het brede publiek willen tonen.”

De N-VA van Brugge hoopt dat het huidige en zeker het volgende stadsbestuur dit kunstminnende voorstel positief zal willen onthalen.  

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is