Vlaams minister Bourgeois legt eerste steen nieuwe jeugdherberg Snuffel in Brugge

Op 13 mei 2014

BRUGGE – Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois heeft vanochtend in Brugge de bouw van de nieuwe jeugdherberg Snuffel op gang geschoten. De nieuwe ‘Snuffel’ wordt gebouwd in de Ezelstraat, schuin tegenover het huidige ‘Snuffel hostel’, en zal een capaciteit hebben van 120 bedden. Toerisme Vlaanderen verwacht de opening voor de zomer van 2015. De vzw Volkstoerisme zal opnieuw instaan voor de uitbating.

 

“Deze nieuwe jeugdherberg in Brugge past in het beleid dat Vlaanderen voert voor jeugdtoerisme en is onderdeel van de inhaalbeweging jeugdverblijfinfrastructuur goedgekeurd door de Vlaamse Regering in 2010. De jeugdherberg zal zowel individuele jongeren als kleine groepen van (inter)nationale reizigers verwelkomen in een comfortabele en modern vormgegeven accommodatie. De jeugdherberg zal bovendien gemeenschappelijke beleving en interactie mogelijk maken tussen Brugse jongeren en de reizigers” aldus Geert Bourgeois.

 

De huidige Snuffel geniet internationaal een goede reputatie, maar voldoet niet meer aan de hedendaagse comforteisen en telt slechts een 60-tal bedden. Vernieuwing en uitbreiding drongen zich op om aan de huidige vraag en verwachtingen te voldoen. In totaal zal de jeugdherberg 120 slaapplaatsen bieden in 2-, 4-, of 6-persoonskamers met of zonder sanitair.

 

Belangrijke troeven van de nieuwe jeugdherberg worden het café, dat voor iedereen openstaat, en de multifunctionele zaal waarin jaarlijks een aantal concerten zullen plaatsvinden en die bovendien gehuurd kan worden. Dit kadert in het ‘ruimte-voor-jongeren’-beleid van de stad Brugge. Om die reden zal Brugge bij oplevering van het gebouw 300.000 euro betalen aan eigenaar Toerisme Vlaanderen. De sfeervolle binnentuin creëert een aangename ontmoetingsruimte naast het café en de zaal.

 

Toerisme Vlaanderen laat de jeugdherberg volgens een DBF-procedure (design, build, finance) bouwen door Algemene Ondernemingen Himpe nv, in samenwerking met Salens Architecten, die een sfeervol, aangenaam en conceptueel sterk gebouw hebben ontworpen. Bij oplevering zal Toerisme Vlaanderen 5,2 miljoen euro betalen voor het totale project (ontwerp, bouw en voorfinanciering). Er gaat veel aandacht naar duurzaamheid en toegankelijkheid. Het gebouw wordt goed geïsoleerd en zal o. a. regenwater recupereren. Het is ontworpen om het A+ toegankelijkheidslabel te halen zodat het zelfstandig toegankelijk wordt voor personen met een handicap.

 

Het is de bedoeling dat vzw Volkstoerisme voor de zomer van 2015 jonge reizigers in de nieuwe jeugdherberg ontvangt. De jeugdherberg Snuffel zal Toerisme Vlaanderen nadien verkopen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is