Strijd om Burgmeesterssjerp ingezet

Op 22 februari 2011

Officieel zijn ze nog niet gestart of heet het een precampagne. Toch zijn alle politieke partijen nu al druk in de weer, achter en recent ook voor de schermen, voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012.

Sp.a kwam als eerste naar buiten met haar 'Brugse bevraging' en meteen volgde CD&V, momenteel de grootste partij, met de voorstelling van Dirk De fauw als kandidaat-burgemeester en het lijstduwerschap van Patrick Moenaert. "De komende maanden stippelen we ons programma voor 2020 verder uit en vervolledigen we ook de kieslijst", stelt CD&V Brugge-voorzitster Minou Esquenet. "Wij kiezen voor een omgekeerde strategie en gaan eerst voor inhoud", kaatst sp.a-voorzitter Alain Petit terug. "Pas nadat we alle Bruggelingen bevraagd hebben, noemen we namen."

In 2006 voerde Frank Vandevoorde de sp.a-lijst aan. De socialisten leveren momenteel drie schepenen, waarvan er één (Yves Roose) afhaakt na 2012. Werpen de socialisten met Annick Lambrecht een vrouw in de strijd om de sjerp of blijft Vandevoorde lijsttrekker? Of keert Renaat Landuyt terug naar het lokale niveau om, nu Moenaert een stap opzij zet, volop voor het burgemeesterschap te gaan? "Da's de vraag die veel mensen zich stellen. Maar ja, iedere politicus zou burgemeester willen worden", houdt Petit de boot af. "Pas na onze bevraging, die vrij goed loopt en pas tegen de zomer zal afgewerkt zijn, maken we namen bekend. Het is voorlopig, gezien de federale context, ook zeer moeilijk om onze kansen in te schatten."

Open Vld communiceerde nog niet. "Ik merk dat andere partijen er wel heel vroeg bij zijn", zegt voorzitter Jean-Marie De Plancke. "Wij bereiden intern voor, zo voerden we een enquête uit bij een aantal handelaars. Over wie onze kandidaat- burgemeester wordt, moet nog gestemd worden." Toch lijkt niemand binnen de partij huidig schepen en Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem iets in de weg te leggen.

Van Volcem lijkt in Brugge zowat de enige blijver aan de kop van een kieslijst. Vlaams Belang zag Frank Vanhecke naar Schoten verhuizen en bij Groen! stapte Rita Brauwers op. "Sowieso zijn we niet de partij met de personencultus", zegt voorzitter Sammy Roelant. "De inhoud primeert voor onze kiezers. Een comité buigt zich over de samenstelling van onze kieslijst en we schrijven aan het programma. Pas in het voorjaar van 2012 starten we onze campagne. De peilingen zijn positief. In tegenstelling tot sommige andere partijen zijn wij niet nerveus."

Blijft de grote vraag in welke hoedanigheid N-VA in Brugge naar de kiezer trekt. "We maken eerst een grondige analyse", zegt voorzitter Tijl Waelput. "Daaruit moet blijken of we het kartel verder zetten. Al beslissen ook de federale ontwikkelingen daarin mee. Als we met een eigen lijst komen, zou er in elk geval nood zijn aan een uitgesproken kandidaat-burgemeester. Met Jean-Marie Bogaert en Ann Minne-Soete hebben we twee sterke krachten, maar we moeten uitbreiden. En dat kan, want het is momenteel plezant als partij. Veel mensen keren terug en durven zich nu openlijk als N-VA'er profileren. Ook veel nieuwe mensen kloppen aan. Al moeten we behoedzaam te werk gaan, want de groei kwam zeer snel, dat beseffen we. Na de zomer willen we onze kieslijst in grote lijnen vastgelegd zien", besluit Waelput.

Burgemeester Moenaert verlaat pas in 2013 het stadhuis, maar het duel om zijn stoel is al begonnen. Foto JVK

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is