Punt 61 : Decretale rapportering van de financieel beheerder 1ste kwartaal 2013 – gemeenteraad dd. 25/6/2013

Op 26 juni 2013

Met belangstelling namen we kennis van de rapportering over de financiële toestand van de stad door de financieel beheerder met betrekking tot het eerste kwartaal 2013.

We merken op dat dit rapport het eerste, en meteen ook het laatste rapport anno 2013 zou betekenen, als het we de toelichtende nota van de financieel beheerder in ogenschouw nemen.  Volgens laatstgenoemde moet de stad zich omwille van toegenomen werkdruk in financiën  beperken tot de verplichte jaarlijkse rapportering cfr. het reparatiedecreet van de Vlaamse Overheid van 23/1/2009.  

De volgende rapportering zou pas opgemaakt worden per 31 december 2013, alhoewel we vermoeden en zelfs hopen dat er op Silvesteravond wellicht wel andere – meer smakelijke -- zaken op het menu zullen staan ….

Alhoewel sensu stricto de stad deze financiële rapportering kan beperken tot minstens éénmaal per jaar, weten wij dat vanuit N-VA absoluut niet te appreciëren, laat staan te aanvaarden.   Immers, dergelijke beleidsrapporten moeten in functie staan van de informatiebehoeften van de raadsleden en niet in functie van het management of de controlerende instanties.   De raadsleden zijn immers de hoofdgebruikers van deze rapporten.   In het Vlaamse regeerakkoord 2009 – 2014 staat duidelijk vermeld dat de overheden transparante verantwoording moeten afleggen over wat zij doen met belastingsgeld.   Dat vereist heldere, budgettaire beleidsrelevante indicatoren als basis voor de politieke besluitvorming.    We moeten andermaal vaststellen dat men de oppositie terug niet au serieux neemt en met een kluitje in het riet wil wegsturen.  Nochtans zou het stadsbestuur “transparantie” hoog in het vaandel voeren …

Vanuit N-VA vragen wij dan ook uitdrukkelijk een hogere frequentie van  deze periodieke, financiële rapportering ; graag per maand of toch minstens per kwartaal.   Wij vermoeden immers en hopen vurig dat het stadsbestuur – zoals ieder goed functionerend bedrijf – minstens maandelijks aan budgetopvolging doet.

Het spreekt voor zich dat wij uiteraard de gelegenheid te baat hebben genomen om de evolutie van de budgetten m.b.t. het eerste kwartaal 2013 te analyseren.   

Op het einde van het eerste kwartaal 2013 is 15,59% van de geraamde overdracht-ontvangsten (personenbelasting, milieubelasting, gemeentefonds, …) gevorderd, zijnde een bedrag van 31,1 miljoen €.   Volgens de toelichting vertoont deze rubriek een “kleine daling” ten opzichte van het eerste kwartaal 2012.  Toen werd reeds 17,71 % gevorderd, zijnde een daling met 2,12 % ….   Als we deze “kleine daling” simuleren, dan komen we aan een mindere ontvangst van 4,2 miljoen € …. !!    Dat wordt dan een “kleine daling” genoemd ….   Wellicht zal het aan onze perceptie liggen ….

Deze financiële rapportering roept ook nog een aantal vragen op :

  • Bij de rubriek Personeel merken we op dat de wedden en lonen m.b.t. de maanden februari en maart 2013 nog in het tweede kwartaal dienen verwerkt te worden.   We stellen ons hier de vraag “waarom” ….

  • De financieel beheerder rapporteert aan het College van Burgemeester en Schepenen, de stadssecretaris en de externe auditcommissie.  Edoch, de externe auditcommissie is echter nog steeds niet opgericht.   Welke timing voorziet het stadsbestuur hiervoor ?

  • In het rapport wordt een overzicht geschetst van alle dossiers met financieel beleidsadvies (722 stuks), alle dossiers met visum (uitgaven > 2.500 €) verleend (196 stuks),  alle dossiers met visum geweigerd (16 stuks) en alle dossiers zonder visum of financieel beleidsadvies   (1.484 stuks !).   Van deze laatste (en opvallend grootste) categorie kan niet worden nagegaan of er visum of financieel beleidsadvies voor deze dossiers diende aangevraagd te worden.    Dienst financiën doet maandelijks een aantal steekproeven of er terecht geen visum werd aangevraagd.   Is dat de definitie van ‘strategisch kostenmanagement’, zoals gestipuleerd in het Toekomstplan ?   Gelet op de geciteerde ‘hoge werkdruk’ vragen we ons ook af of deze steekproeven dan wel gebeurd zijn … ?

  • Een aantal diensten van de stad zijn blijkbaar nog niet aangesloten op het gedecentraliseerde facturatieprogramma.  Binnen welke timing wordt dit euvel weggewerkt, zodat alle stadsdiensten logischerwijs op hetzelfde facturatieplatform kunnen werken ?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is