Pol Van Den Driessche lijsttrekker N-VA Brugge

Op 26 december 2011

Vandaag maakte journalist, historicus en Cercle-woordvoerder Pol Van Den Driessche bekend dat hij in 2012 de Brugse N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zal aanvoeren. Op een druk bijgewoonde persconferentie gaven Pol Van Den Driessche, Bart De Wever en Tijl Waelput vanmorgen tekst en uitleg bij deze beslissing.

Het bestuur van N-VA Brugge werkt al geruime tijd aan een sterke lijst en een gedegen programma die u in de komende maanden zullen worden voorgesteld. Als voormalig VU-gemeenteraadslid en politiek journalist stond Pol Van Den Driessche bij het plaatselijke N-VA-bestuur met stip genoteerd om deze lijst aan te voeren. Na enkele jaren als senator voor het kartel CD&V/N-VA werd hij in 2010 net niet herverkozen en ging hij opnieuw aan de slag als journalist en politiek commentator bij VTM. Toen hij vrijdag de beslissing nam om zich opnieuw voltijds aan de politiek te wijden werd, nam hij meteen zelf ontslag bij de Nieuwsdienst.

Brugs N-VA-voorzitter Tijl Waelput was de eerste die mij vroeg of ik geen interesse had om de N-VA-lijst in Brugge te trekken. Ik ben daar toen geleidelijk aan over beginnen na te denken en na een tijdje heb ik er met Bart De Wever over gesproken. Ook gemeenteraadslid Ann Minne-Soete en parlementslid Daphné Dumerey waren van nabij betrokken bij de ‘operatie’. Toen bleek dat ook zij dit een goed idee vonden. En uiteindelijk heb ik beslist om de stap te zetten.” zegt Van Den Driessche. Op de vraag waarom hij uiteindelijk voor N-VA, en niet voor zijn vroegere partij CD&V koos is Van Den Driessche duidelijk: “U zal zich wellicht herinneren dat ik destijds toen het kartel CD&V-N-VA gesloten werd, serieus getwijfeld heb of ik op die kartellijst als CD&V’er dan wel als N-VA’er zou staan. U kent ook mijn voorgeschiedenis bij de Volksunie. Ik ben altijd zeer Vlaamsgezind geweest en ook de voorbije jaren bleef ik – zeker ook in Brugge – actief binnen de Vlaamse Beweging. Als ik vandaag de keuzes van de verschillende partijen zie, stel ik vast dat de N-VA de enige partij is die het kartelprogramma nog echt consequent en geloofwaardig verdedigt. En een regering vormen zonder Vlaamse meerderheid, ik dacht dat we dat toch nooit meer zouden doen?

Tijl Waelput, voorzitter van N-VA Brugge ziet Pol Van Den Driessche dan ook niet als een overloper maar als een oud VU’er die via een ommetje bij het Vlaams Kartel uiteindelijk toch naar de Vlaamse stal terugkeerde. “Al  in de jaren ’80 stond Pol op de lijst van de Volksunie en hij was zes jaar gemeenteraadslid. Vlaamsgezind is hij ook altijd gebleven, dat kan iedereen die in de kartelperiode met hem vergaderde u bevestigen. Hij keert nu terug bij de enige partij die overtuigend de belangen van de Vlamingen verdedigt.  Wij zijn een jonge partij en kunnen dus versterking best gebruiken. Wij gaan in de eerste plaats uit van onze eigen sterkte, maar we staan ook open voor nieuwe mensen. Het omgekeerde zou ongezond zijn.” aldus Waelput.

Van de media naar de politiek, dan opnieuw naar de media en nu terug naar de politiek. Het roept bij heel wat mensen vragen op maar volgens Pol Van Den Driessche is het geen onlogisch parcours. “Ik begrijp dat mijn professioneel traject misschien vragen oproept. Anderzijds, vorige week heb ik verschillende journalisten de overstap zien maken naar de sp.a of naar het kabinet van premier Di Rupo. Het is ook logisch dat je als politiek journalist gebeten bent door politiek. Sinds ik de vraag van de N-VA kreeg, begon het politieke beest in mij terug wakker te worden. Het is sterker dan mezelf. Bovendien bleef ik altijd bijzonder actief in Brugge en wil ik hier nog zaken helpen realiseren. Ik ben VTM dankbaar dat ze mij opnieuw die kans gegeven hebben, maar oude liefde roest niet, toch?.

Omdat Pol Van Den Driessche meteen aan de slag kan als mediatrainer en communicatie-adviseur op het partijhoofdkwartier worden wel wat vragen gesteld. N-VA Brugge zou zijn lijsttrekker gekocht hebben, zo klinkt het. Daar is niets van aan, reageert Bart De Wever: “Dat zou zo zijn indien Pol ons beroepshalve niets kon bijbrengen. Ik denk dat het hier toch wel erg duidelijk is dat Pol veel expertise heeft op het vlak van media encommunicatie. Met de komst van Pol slaan wij als partij twee vliegen in één klap: we hebben een sterke lijsttrekker in de 3de grootste stad van Vlaanderen en we versterken ons met iemand die bijzonder veel ervaring heeft met media en communicatie. Dat is zelfs het vak dat Pol als assistent aan de UGent geeft: media en politiek. Zoals u weet, zijn wij een relatief jonge partij met heel veel nieuwe parlementsleden, die veel in hun mars hebben maar die ook nog veel moeten leren. Ik heb Pol dan ook gevraagd of hij voor onze partij wil komen werken.” De Wever vindt ook niet dat dit een oorlogsverklaring is aan CD&V. “Pol heeft de CD&V reeds verlaten na de verkiezingen van 2010, meer dan anderhalf jaar geleden. Hij trok zich zes maanden terug om een boek te schrijven en dan ging hij opnieuw aan de slag in de journalistiek. CD&V wist ook hoe dicht Pol altijd bij ons gestaan heeft, dat was al zo in het kartel. Ik kan begrijpen dat zij het niet leuk vinden als een concurrent zich versterkt, maar dat is politiek.”

Pol sluit aan: “We hebben de ambitie om met een enthousiaste N-VA-ploeg de verkiezingen van 14 oktober volgend jaar te winnen en we willen de mooiste stad van Vlaanderen mee besturen. Met een vernieuwd programma en sterke kandidaten moet dat haalbaar zijn. Ikzelf heb er ontzettend veel goesting in. Ik kijk ook erg uit naar een ontmoeting met de Brugse N-VA-leden. Ik wed dat ik er velen van zal (her)kennen.”

--

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is