Opcentiemen voor starters

Op 22 februari 2011

N-VA wil uitbreiding van de opheffing van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing voor startende ondernemingen

De maatregel die door het bestuur genomen wordt om het toepassingsgebied van de premie voor het herontwikkelen van leegstaande panden uit te breiden, en niet enkel in de binnenstad, maar ook naar de handelsassen van de randgemeenten, kunnen wij alleen maar toejuichen.

Graag zou ik echter nog even verduidelijking vragen bij mijn vraag die ik reeds in het berek gesteld heb :

Als het bedrag dat hiervoor jaarlijks begroot is, niet volledig wordt benut…betekent dit dan dat er niet voldoende interesse bestaat om een nieuwe zaak op te starten in Brugge? Heeft de cel lokale  economie een lijst van de leegstaande panden? En wordt er , zoals ook gevraagd in het berek, een duidelijke lijst gemaakt van de eventuele verkrijgbare subsidies die de ondernemer kan bekomen bij het indienen van de bouwaanvraag? Bestaat er m.a.w. enige vorm van samenwerking tussen de verschillende diensten hieromtrent? Is het de bedoeling om af te geraken van het complexe subsidiesysteem, en is er bijgevolg de intentie om het ondernemen in Brugge aantrekkelijk te maken op fiscaal vlak?

N-VA wil dan ook ijveren voor een grotere ondersteuning van starters en bedrijven op het vlak van het fiscale luik. Dit is een absolute noodzaak om de lokale economie aan te zwengelen en de tewerkstelling in onze stad te bestendigen.

Daarom wil N-VA pleiten voor een uitbreiding van de maatregel van de opheffing van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing voor startende ondernemingen.

Deze maatregel is reeds in voege voor bedrijven die

-        op Brugs grondgebied een bedrijf starten en minstens 10 werknemers tewerkstellen, en dit voor een periode van 5 jaar

-        bestaande bedrijven die zich in Brugge vestigen en ook minstens 10 personen tewerkstellen, ook voor een periode van 5 jaar

Wij zouden hierbij willen voorstellen om de vrijstelling uit te breiden naar ALLE startende bedrijven én bedrijven die zich hier vestigen, zonder de verplichting om 10 werknemers tewerk te stellen. Het is in deze immers absurd te denken dat iedere starter binnen het jaar 10 werknemers kan aanwerven. Eigenlijk is dit een reglement dat  enkel en alleen is opgemaakt voor grotere bedrijven en niet voor een kleine zelfstandige die er ongetwijfeld meer nood aan heeft.

Brugge heeft,  net zoals de rest van West-Vlaanderen trouwens, een dalend aantal starters. Om kleine speciaalzaken in de binnenstad aan te trekken, en de vernieuwing van ons economisch weefsel op te krikken , wil N-VA Brugge pleiten voor de invoering van deze bijkomende maatregel. Een dergelijke fiscale ingreep kan immers een ideale hefboom zijn waarvan de stad zich kan bedienen om de lokale economie maximaal te ondersteunen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is