OP WEG NAAR EEN BOEKVERBRANDING IN BRUGGE ?

Op 25 maart 2014

Boekverbranding, biblioclasme of libricide is een verschijnsel van alle tijden, waarbij de  verbranders onwelvallige boeken, geschreven teksten en mediadragers meestal publiekelijk en ritueel verbranden. Het motief voor boekverbranding komt neer op censuur op morele, religieuze en politieke gronden.

 

Geachte aanwezigen,

Wat de voorbije dagen via pers en sociale media is verschenen over de censuur op wat een schitterende tentoonstelling had moeten en kunnen zijn , tart elke verbeelding. De ontelbare reacties van collectieve verontwaardiging spreken voor zichzelf. Niet in het minst de reactie van ere-schepen van cultuur Yves Roose, en ik citeer : “ Ook ik had mij na mijn vrijwillig ontslag uit de Brugse gemeenteraad voorgenomen mij van alle openbare commentaar op het beleid te onthouden. Dit, omdat nieuwe meesters nieuwe wetten mogen hanteren, maar ook omdat ik de stad en mijn partij niet wilde schaden. Het gaat hier niet alleen over onaanvaardbare censuur, maar vooral om de zoveelste kortzichtige daad van grenzeloos, pathologisch revanchisme. Het doet mij onnoemlijk veel pijn dat in mijn geliefde stad te zien gebeuren.”

Welnu, geachte aanwezigen, het is met hetzelfde pijnlijke gevoel dat ik hierover wil debatteren. Ik weet wel, De burgemeester zal opnieuw proberen uit te spinnen, hij zal het niet nalaten om deze situatie in het belachelijke te trekken of compleet om te draaien…Maar iedereen weet dat dit een persoonlijke afrekening is.

Na het debacle met Brugge Plus ivm het “Vel tegen Vel” project, na het eindrapport van de nieuwe adjunct-stadssecretaris waaruit blijkt dat de burgemeester erin geslaagd is om op zo’n korte tijd de stadsadministratie compleet gedemotiveerd tegen zich te krijgen, na alle holle woorden en beloften van INSPRAAK, en samenwerking kunnen wij alleen maar vaststellen dat de burgemeester nu zijn ware gelaat heeft getoond.

En dat , dat stemt  ons intriest. Ikzelf ben een goede dertig jaar terug als Zuid-Westvlaming in deze prachtige stad gearriveerd. Ik heb onmiddellijk ontzettend veel van deze stad en zijn bewoners gehouden, en heb mij politiek geëngageerd om iets voor Brugge te kunnen betekenen. En dat geldt, zo mag ik toch hopen, voor het merendeel van de verkozenen hier. Iets kunnen doen voor Brugge, fier zijn op je stad. Een inzet betuigen, zelfs over politieke kleur of overtuiging…als het maar ten goede komt aan onze prachtige stad…

 

Daarom vragen wij, verkozenen van N-VA, vanuit de oppositie , en ik neem aan dat ik steun krijg vanuit mijn collega-oppositiepartijen, (wij vertegenwoordigen toch Bijna de helft van de Brugse bevolking!!) …wij vragen u, burgemeester, in het belang van Brugge, in het belang van de cultuur in Brugge…stop ermee met op dergelijke wijze ondernemende mensen af te remmen. Heb respect voor de inzet van uw administratie, en vrijwilligers. Kom op uw besluit terug, als u het nog niet zou gedaan hebben!

En als laatste punt zouden wij graag aan CD&V willen vragen hoe zij hierin meegaan. Jullie zitten mee in de meerderheid, beslissen dus mee in het schepencollege. Volgen jullie als makke lammetjes en hebben jullie helemaal geen stem meer in dergelijke beslissingen?

Wij zijn benieuwd naar jullie antwoord.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is