Nieuwe openbare toiletten in een kunstzinnig jasje

Op 27 november 2011

In de Brugse binnenstad is er een nijpend tekort aan openbare toiletten. Zowel voor de Bruggeling als voor de toerist. Gezinnen met kleine kinderen, senioren die naar de zaterdagmarkt gaan, dag– en verblijfstoeristen zouden meer  openbare toiletten op prijs stellen. Nu moeten ze vaak noodgedwongen binnenlopen in horecazaken om daar het toilet te gebruiken. Veel horecazaken zijn niet uitgerust om een dergelijke drukte aan te kunnen en bovendien zorgen de toiletgebruikers voor een constante passage wat niet aangenaam is voor de klanten in de zaak.

Niet alleen moeten er meer openbare toiletten komen, ze moeten ook gevisualiseerd worden op de grote stadsplattegronden en de stadsplannen voor toeristen.

Als het even kan, zou er rekening gehouden moeten worden met het esthetische aspect . De weinige Brugse openbare toiletten blinken niet uit in originaliteit. Als we kijken naar het openbaar sanitair in sommige andere steden dan zien we dat daar vaak meer aandacht besteed wordt aan het visuele dan hier in Brugge.

In Berlijn worden zelfs stadswandelingen georganiseerd met als rode draad de openbare toiletten. Daarom pleit N-VA Brugge voor een wedstrijd voor hedendaagse kunstenaars die van onze openbare toiletten ware kunststukjes kunnen maken. Op die manier wordt op een discrete wijze modern en historisch patrimonium gecombineerd in onze Unesco werelderfgoedstad, geven we een unieke uitstraling aan een noodzakelijke ruimte,  zorgen we voor verfraaiing van die ruimtes en niet te vergeten: we geven lokale kunstenaars, kunstscholen en wie weet zelfs internationale kunstenaars de kans om hun expressie te delen. Graffiti, kant, fotografie het kan allemaal, waarom niet?

 

Noelia Sanchez

 Noelia Sanchez
 Bestuurslid N-VA Brugge

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is