N-VA Brugge hekelt de schending van de taalwetgeving door het Brugse schepencollege.

Op 23 april 2013
Door het Schepencollege werd onlangs onder de handtekening van burgemeester Renaat Landuyt een tweetalige uitnodiging verstuurd voor de opening van een tentoonstelling in het Groenighe museum over ‘ de Hommage aan de Vlaamse meesters’ door de Franse schilderes Fabienne Verdier. Hoe kun je meer hommage brengen aan de Vlaamse meesters door Franstalige uitnodigingen te versturen waarbij de taalwetgeving wordt verkracht ?

Volgens N-VA gemeenteraadslid Paul Desender is dit flagrant in strijd met de taalwetgeving welke als basisprincipe de eentaligheid van de bestuurshandelingen in een stad als Brugge stelt.

Enige afwijking is voorzien in artikel 11,§3 van de bestuurstaalwetgeving. Gemeenteraden van de toeristische centra kunnen beslissen dat de berichten en mededelingen die voor toeristen bestemd zijn meertalig worden opgemaakt maar dan moeten ze in ten minste drie talen gesteld worden. Daarenboven moet de inhoud van deze beslissing binnen de drie dagen worden meegedeeld aan de Vaste Commissie voor Taaltoezicht.

Drie voorwaarden die niet vervuld zijn. De gemeenteraad moet deze beslissing nemen wat niet gebeurd is; het kan enkel voor mededelingen aan toeristen wat hier niet het geval is want het betreft uitnodigingen op naam voor een opening en de kennisgeving aan de Vaste Commissie voor taaltoezicht is ook over het hoofd gezien.

Het Schepencollege heeft nu blijkbaar in allerijl een nieuwe viertalige uitnodiging verstuurd. Ook hier gaat het schepencollege haar boekje te buiten. De gemeenteraad moet hierover beslissen en het kan enkel voor mededelingen aan toeristen. Deze uitnodiging is op naam en dus niet bestemd voor het algemene toeristenpubliek.

De kosten van dubbel drukwerk en verzenden van de beide uitnodigingen worden door deze flagrante fouten uiteraard betaald door de Brugse belastingbetaler.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is