Jong N-VA Brugge: Ongenoegen blijft na open kernvergadering omtrent alcoholverbod in Brugge

Op 4 april 2012

Jong N-VA Brugge

Op maandagavond 2 april vond het overleg plaats tussen de stadsdiensten en de jongeren van de jeugdraad omtrent het komend alcoholverbod. Ook Jong N-VA Brugge was hierop aanwezig en we vinden het fantastisch dat jongeren een forum krijgen om hun mening te uiten, wat ze met groot enthousiasme ook hebben uitgevoerd. Toch neemt dit niet weg dat het te betreuren valt dat dit overleg plaatsvond na de beslissende stemming in de gemeenteraad.  De gemeenteraadsleden hebben dus niet de kans gekregen om het advies van de jeugdraad in overweging te nemen.  Ook betreuren we dat burgemeester Moenaert en de schepen van Jeugd Matthys niet aanwezig waren op het overleg om hun beslissing toe te lichten en te verdedigen. Het beleid moet in dialoog durven gaan met de jeugd.

 

 

 

Jong N-VA en N-VA Brugge hadden reeds aangekaart voor de start van de gemeenteraad in maart dat we niet akkoord waren met deze maatregelen vermits iedereen vroeg of laat de nadelen van deze maatregel zou kunnen voelen en het geen goede manier is om de reële problemen in de uitgaansbuurten in Brugge aan te pakken. Ook was overleg met de jeugdraad noodzakelijk. Raadslid Ann Minne-Soete voegde de daad bij het woord tijdens de gemeenteraad en de N-VA was de enige partij die het reglement niet heeft goedgekeurd.

 

 

 

Jong N-VA gaat nog steeds niet akkoord met de nieuwe regelgeving, vermits iedereen vroeg of laat de nadelen van deze maatregel kan voelen en deze aanpak niet de juiste is om de reële problemen in het Brugse uitgangsleven aan te pakken.

 

Uit deze bijzonder interessante vergadering kunnen we opmaken dat veel jongeren inderdaad bezwaren hebben tegen deze maatregel die hen ten onrechte kan viseren. Bovendien is het duidelijk dat alle pogingen om Brugge te profileren als studentenstad zullen falen gezien de mogelijke willekeur en onduidelijkheid van de gestemde reglementering. Jongeren voelen zich onzeker over wat nu kan en niet kan. Het verbod geldt enkel op bepaalde momenten en in bepaalde straten en kan toch onmogelijk duidelijk worden overgebracht aan menig bezoeker van de Brugse binnenstad. We hebben het niet alleen over de toeristen maar ook de bezoekers uit andere gemeenten en steden.

 

 

 

Uit de vergadering bleek ook dat er enkel maar opgetreden zal worden als bepaalde jongeren daadwerkelijk voor overlast zorgen. Het reglement laat interpretatie toe en toont heel wat hiaten. Jongeren zijn inventief. Wat mag er nu eigenlijk wel en wat niet? Zo geldt het verbod enkel op bepaalde momenten en in bepaalde straten. Dat zal tot betwistingen leiden. We blijven deze maatregel in vraag stellen omdat ze 'onschuldigen' viseert en feitelijk een doekje voor het bloeden is.

 

 

 

Bovenal wordt het echte probleem niet aangepakt, met name de bestraffing van de vechtersbazen en amokmakers. Jong N-VA wil dat de ware onruststokers worden geïdentificeerd en intensief worden opgevolgd, waarna zij gerechtelijk kunnen worden vervolgd.

 

De politie kan en moet optreden met de bestaande middelen: verbaliseren van ordeverstoring, sluikstorten, bezit van verdovende middelen en indien nodig een administratieve aanhouding.

 

 

 

Het is evident dat het stadsbestuur in overleg met de politie de nodige ondersteuning moet verlenen opdat kordaat optreden mogelijk wordt. Daarbij moet bijzondere aandacht en controle gaan naar de exploitatie van nachtwinkels en naar cafés die de amokmakers blijven alcohol schenken. Overtreders zouden ook een drugstest kunnen ondergaan met een speekselproef om zo een beter zicht te krijgen op de link tussen agressie en het gebruik van drugs.

 

 

 

Jong N-VA ziet een gerichte aanpak van de problemen als de oplossing voor een beter uitgaansklimaat voor de jongeren én de omwonenden. We roepen de jeugdraad op om in dialoog te gaan met de burgemeester en de schepen van Jeugd. Onze jongerenpartij zal ook de jeugdraad steunen indien er acties ondernomen worden tegen deze maatregel.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is