Drie N-VA-parlementsleden doen oproep: “Zelfstandigen moeten cursus EHBO kunnen krijgen”

Op 27 mei 2015, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen

Syntra West gaat in op voorstel en kondigt twee cursussen aan

 

Winkeliers, kappers, horeca-uitbaters, schoonheidsspecialisten: allen komen zij dagelijks in contact met veel mensen. Het zou goed zijn dat zij - indien ze dat zelf wensen - een basisopleiding voor eerste hulp kunnen volgen. Zo kan op cruciale momenten erger leed worden voorkomen. Daarom vragen de Vlaams volksvertegenwoordigers Axel Ronse en Ann Soete en senator Pol Van Den Driessche dat er cursussen worden georganiseerd op maat van zelfstandigen waar zij vrijblijvend op kunnen intekenen.

 

Na de recente incidenten met sporters realiseren veel mensen hoe belangrijk het kan zijn om de basisknepen van eerste hulp te kennen. “De voorbije dagen werd ik daarover herhaaldelijk aangesproken”, zegt senator Pol Van Den Driessche. In zijn functie van scheidsrechter lanceerde hij onlangs het voorstel om voortaan een EHBO-opleiding voor scheidsrechters te voorzien. Dat voorstel werd snel aanvaard, binnenkort krijgen alle voetbalarbiters  een bijkomende opleiding. “Ik hoorde onthutsende verhalen bij zelfstandigen die in hun activiteiten effectief werden geconfronteerd met ernstige voorvallen, soms zelfs met dodelijke afloop. Zij vroegen mij om iets te ondernemen.”

Ook zijn collega Ann Soete, die zelf een muziekhandel heeft in Brugge, is van oordeel dat dit nuttig kan zijn: “Je kunt van zelfstandigen, op wie de druk al hoog is, niet eisen dat zij een EHBO-cursus moeten volgen. Maar ik ben ervan overtuigd dat er handelaars zullen intekenen voor een aanbod op maat met de bedoeling mensen te helpen. Wie dagelijks in een winkel staat, wordt soms met prangende situaties geconfronteerd.”.

 

Vlaams volksvertegenwoordiger en Commissievoorzitter Economie Axel Ronse gaat, als voormalig directeur bij UNIZO mee in dit verhaal. “Het lijkt me aangewezen dat zelfstandigen –indien ze dat wensen- vrijblijvend zo’n opleiding kunnen volgen. Dat hoeft heus geen wekenlange cursus te zijn, maar bv. een praktijkgerichte opleiding van één of twee avonden. Daarin kunnen zij de basisregels aangeleerd krijgen voor als er in hun zaak iemand plots onwel wordt of het bewustzijn verliest. Iedereen weet immers dat de eerste minuten soms ontzettend belangrijk zijn en levens kunnen redden.”

 

Ann Soete en Axel Ronse wijzen ook op de mogelijkheid van ondernemersopleidingen die door de Vlaamse overheid worden gesteund met de KMO-portefeuille.

 

De drie parlementsleden zullen organisaties zoals het “Rode Kruis Vlaanderen” en “Het Vlaamse Kruis” evenals opleidingscentra voor zelfstandigen hierover aanspreken.

 

Syntra West – die opleidingen en bijscholingen organiseert voor zelfstandigen - gaat als eerste in op de oproep en engageert zich om komend jaar twee EHBO-opleidingen te organiseren, gericht op

handelaars met een zaak waar klanten over de vloer komen. Syntra-directeur Johan De Neve: “Want niemand wil meemaken dat hij, door een gebrek aan kennis, niet de noodzakelijke eerste zorgen kan geven in die minuten voor er een ambulance komt aanrukken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is