Brugse N-VA-motorrijders: “Stel busstroken open voor motoren!”

Op 22 augustus 2012

Motoren mogen sinds het Koninklijk Besluit van 11 juni 2011 tussen twee stilstaande rijen auto’s doorrijden in de file. Een stilstaand voertuig voorbijrijden wordt verkeerstechnisch immers niet langer als (rechts) inhalen beschouwd.

Hoewel dit de verkeerdoorstroming ten goede komt, de ruimte die de motoren in de file innemen komt ter beschikking van de automobilisten, blijft dit voor de motorrijder een potentieel gevaarlijke situatie.

Enkele Brugse motorrijdende N-VA’ers doen daarom een oproep aan de wegbeheerders: “Stel de busstroken open voor motor- en scooterrijders”.

“Op de Baron Ruzettelaan staat het verkeer dagelijks stil tijdens de spits.” zegt Paul Desender (Harley Davidson Street Bob 1600cc). “Wij ijveren er al langer voor om van de busstroken op de Baron Ruzettelaan opnieuw volwaardige rijstroken te maken en op die manier het fileleed te beperken. Helaas wordt niet ingegaan op dit voorstel dus moeten er voorlopig andere maatregelen genomen worden om de verkeersdoorstroming te verbeteren. Steeds meer mensen pendelen met de motor of de scooter  en laten hun auto aan de kant staan waardoor ze hun steentje bijdragen aan een betere doorstroming. Waarom komt de wegbeheerder deze mensen niet tegemoet door hen toegang te verlenen tot de busstroken?” aldus Desender.

“Deze maatregel is snel in te voeren en hoeft bijna niets te kosten” zegt Johan Deprez (Vespa PX150). “Het plaatsen van een onderbord bij de borden F17 en F18 die de busstrook aankondigen is voldoende om motoren en scooters toe te laten van de busstrook gebruik te maken.”

Volgens Patrick Daels (BMW R1100 RT) zorgt deze maatregel niet enkel voor een vlotter verkeer maar vooral voor meer veiligheid voor de motorrijders. “Motorrijders zijn bijzonder kwetsbaar. Ook een ongeval aan lage snelheid kan meteen een ernstig letsel veroorzaken. Als we met deze maatregel ervoor kunnen zorgen dat motorrijders niet langer bumper aan spatbord staan aan te schuiven vermijden we ook potentiële ongevallen”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is