BRUGSE MEERDERHEID BLIND VOOR KNELPUNT LISSEWEGE

Op 9 juli 2013

Twee maand geleden werd door N-VA gemeenteraadslid, Sabine Helleputte, een schriftelijke vraag gesteld aan de meerderheid in verband met de aanhoudende onzekerheid in verband met de spoordoortocht door Lissewege in het kader van de realisatie van het nieuwe vormingsstation te Zwankendamme.

Het feit dat sedert de infomarkt van februari 2012 niks meer vernomen werd en dat de effectieve bouw van dit vormingsstation actueler wordt, de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning wordt immers ieder moment verwacht, stuit op heel wat onbegrip bij de bewoners.

Veel bewoners hopen immers dat een volledige insleuving van het spoor nog steeds een valabele optie is en blijft, dit werd trouwens nog eens bevestigd door Infrabel tijdens een infomoment te Zwankendamme eind 2012.  Op dit infomoment waren ook schepenen Mieke Hoste en Philippe Pierins aanwezig.  Verder uitwijden over het knelpunt Lissewege werd toen botweg geweigerd.

En daar wringt volgens Sabine Helleputte net het schoentje : de optie voor een volledige insleuving is niet verenigbaar is met een vormingsstation op huidig maaiveldniveau te Zwankendamme rekening houdend met de toelaatbare hellingen voor goederentreinen.

Om duidelijkheid te scheppen in deze materie besloot Sabine Helleputte dan ook een schriftelijke vraag neer te leggen.

Na 2 maand (wettelijk gezien moest dit binnen de 30 dagen) mocht Sabine Helleputte een antwoord ontvangen dat haar werkelijk met verstomming sloegen enkel een gebrek aan dossierkennis van vanwege de meerderheid aantoont.Er wordt zeer ontwijkend geantwoord en dit kan volgens Sabine Helleputte als volgt worden samengevat :

  1. er komt een nieuw vormingsstation te Zwankendamme, milderende maatregelen voor het dorp Zwankendamme zijn duidelijk omlijnd en komen aan de grieven van de dorpelingen tegemoet, dit wordt ook bevestigd door Sabine Helleputte maar was geen onderdeel van de oorspronkelijke vraag

  2. men verwacht een stijging van de spoortrafiek door Lissewege en dit onafhankelijk van de locatie van het vormingsstation , wederom kan Sabine Helleputte dit enkel beamen maar was wederom geen onderdeel van de oorspronkelijke vraag

  3. de meerderheid in de Brugse gemeenteraadziet absoluut geen graten in de bouw van het vormingsstation in zijn huidige vorm, schuift de besluitvorming in verband met een oplossing voor Lissewege op de lange baan, gaat voorlopig uit van het behoud van de huidige toestand en schrijft tenslotte de optie voor een volledige insleuving definitief af gezien deonverenigbaarheid met een vormingsstation op huidig maaiveldniveau te Zwankendamme

Sabine Helleputte vindt dan ook dat het haar taak is, als N-VA gemeenteraadslid en als bewoonster van Zwankendamme, om de lokale bevolking van deze onaanvaardbare gang van zaken op de hoogte te brengen.  Als volwaardige Bruggelingen verdienen ze immers duidelijkheid in deze materie die een niet te onderschatten invloed kan hebben op de leefbaarheid van hun dorp.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is