U bent hier
Ann Minne-Soete: “Luxeboetieks absoluut noodzakelijk voor de uitstraling van onze stad.”.
In 2011 waren Russische toeristen goed voor 23.000 overnachtingen in Brugge. En het aantal (kapitaalkrachtige) Russen dat naar onze Werelderfgoedstad afzakt blijft toenemen. Geert Van Hecke van De Karmeliet roept dan ook op om meer luxeboetieks naar de stad te halen. Een oproep die Brugs N-VA-boegbeeld en kleinhandelaar Ann Minne-Soete volmondig onderschrijft.
“Brugge heeft inderdaad nood aan meer speciaalzaken die, naast de ketens, kunnen zorgen voor een unieke winkelbeleving” zegt Minne-Soete. Dat Piet Vanderyse van het Brugs Handelscentrum stelt dat de toeristen maar een taxi naar Knokke moeten nemen als ze boetieks zoeken vindt ze wraakroepend. “Het is onvoorstelbaar dat de voorzitter van het Brugs Handelscentrum mensen aanmoedigt in een andere stad te gaan shoppen. De Brugse handelaars die ik hierover aansprak waren niet minder dan geschandaliseerd door die uitspraak.” stelt de N-VA-lijstaanvoerder.
De mensen die ons centrum bezoeken willen diversiteit in het winkelaanbod. In andere steden zien we dat in de hoofdstraten, mede door de hoge handelshuren, weliswaar vooral ketens gevestigd zijn maar dat in de omliggende straten meer gespecialiseerde boetieks hun intrek hebben genomen. In Brugge is dat momenteel veel te weinig het geval. Een opwaardering van enkele, voornamelijk secundaire, winkelstraten is hiervoor een vereiste als we meer winkels met eigen ambachtelijke producten of verrassende voedings- en kledingzaken willen aatrekken .
“Brugge moet actief lobbyen om ook voor het hogere marktsegment een gevarieerd winkelaanbod aan te trekken. Vier miljoen mensen bezoeken jaarlijks onze stad. We zetten volop in op verblijfstoerisme, en als het van N-VA afhangt ook op congrestoerisme. Dan moeten we die vier miljoen mensen toch meer kunnen bieden dan dezelfde ketens die ze thuis ook kennen? Authenticiteit trekt aan en verleidt, zo weet men in andere cultuurhistorische steden.” weet Minne-Soete.
“Als we zien dat Brugge 14 gastronomische sterren heeft dan wil dat zeggen dat ook het hogere segment in Brugge aanwezig is. Zij bleven de voorbije legislaturen op hun honger zitten. Brugge moet attractief blijven voor investeerders. Als kleinere, gespecialiseerde winkels er wegtrekken dan veroorzaakt dat een neerwaartse spiraal. Die moeten we een halt toeroepen. In een stad met het kwaliteitslabel Unesco Werelderfgoed, met internationaal gerenommeerde musea en een gastronomisch patrimonium om U tegen te zeggen moeten we gaan voor een totaalervaring. Luxeboetieks maken daar deel van uit. Als we dat niet inzien blijven we shoppers afstoten ten voordele van de ons omringende steden.” besluit Ann Minne-Soete.