U bent hier
150.000 euro voor de restauratie van Sint-Trudohoeve in Brugge
Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 150.936,79 euro toe voor de restauratie van de Sint-Trudohoeve in Brugge (Assebroek). Het subsidiedossier omvat restauratiewerken aan de woning (115.260,48 euro) en aan de stal (35.676,31 euro). In 2003 is de voormalige abdijhoeve beschermd als monument en de abdijsite als dorpsgezicht.
De geschiedenis van de Sint-Trudoabdij gaat terug tot 1149, wanneer de zusters van de Brugse Eekhoutabdij zich vestigen op het Hof van Odegem nabij Brugge. In 1580 wordt de abdij volledig in brand gestoken en geplunderd, waardoor er weinig geweten is over de oorspronkelijke abdijgebouwen.
Door de volledige verwoesting van de abdij verhuist de kloostergemeenschap definitief naar de Brugse binnenstad. Zo ontstond in de loop van de 17 de en 18 de eeuw de Sint-Trudohoeve op de vroegere kloostersite.
De hoeve is nu in twee eigendommen opgesplitst. In één deel, dat vooral de grote monumentale schuur (en een recent woonhuis) omvat, wordt nog steeds een agrarische activiteit uitgeoefend, terwijl het andere gedeelte tot voor enkele jaren grotendeels onbenut bleef en langzaamaan verkommerde. Sinds de bescherming is er op deze site echter een nieuwe dynamiek ontstaan, en is er een proces van herbestemming op gang gebracht.
De eigenaars hebben werk gemaakt van een nieuwe omgevingsaanleg, waarbij parasietgebouwtjes werden verwijderd en bomen werden aangeplant. Bovendien is een totaal vervallen bakoven/stalgebouw (met muurresten uit de 13de eeuw) gerenoveerd tot een extra woongelegenheid.
Nu worden de resterende gebouwen op de site, het boerenhuis (laat 16 de – vroeg 17 de eeuw) en de stal (laat 18 de – vroeg 19 de eeuw), aangepakt.
Minister Bourgeois: “De restauratie van het boerenhuis voorziet in een sanering en grondige restauratie van het gebouw en het bestendigen van de huidige woonfunctie. De stal is een zeer bescheiden, eenvoudige constructie die wordt omgebouwd tot een polyvalente ruimte, terwijl in een recentere aanbouw een kleine keuken en eetruimte worden ondergebracht. Een definitieve functie voor dit gebouw moet nog vastgelegd worden, maar zal waarschijnlijk in de richting van recreatie/toerisme worden gezocht.”
© Foto: Ruimte & Erfgoed