11 juli: Feest voor alle Vlamingen

Op 11 juli 2013

Nog niet alle Vlamingen kunnen genieten van een vrije dag op 11 juli. Toch werd deze datum al in 1973 uitgeroepen tot officiële feestdag door de Vlaamse Gemeenschap. Dit moet dringend veranderen. Iedere Vlaming heeft recht op deze feestelijke dag.

Op zaterdag 6 juli kan u kennis maken met onze mandatarissen en bestuursleden op de wekelijkse markt op 't Zand. U bent er van harte welkom tussen 8 en 13u. Zeker een bezoekje waard!

Ook dit jaar organiseert het Brugse 11 juli-Komitee opnieuw tal van activiteiten om onze Vlaamse feestdag te vieren. Kijk zeker eens op hun website (www.elfjuli.org) en kom meevieren. Vergeet op deze dag ook zeker je leeuwenvlag niet uit te hangen. Wij zijn Vlaming en daar mogen we gerust fier op zijn.

SLAG DER GULDEN SPOREN 1302 WAS UNIEK

 Deze veldslag was het gevolg van een opstand van de Vlaamse steden en adel tegen de Franse Koning en patriciërs die via druk op de Vlaamse Graaf meer controle en vooral meer inkomsten  uit de Vlaamse Gewesten wenste te verwerven. De krijgsvoering was toen uniek, omdat dit niet alleen uitging van adel en ridders , die aan de zijde van de Vlaamse Graaf stonden , doch ook ruime actieve steun kreeg  van het gewone volk en vooral de stedelingen.   Na de overwinning konden  deze meer rechten en vrijheden afdwingen , die later aan elke nieuwe graaf, alias hertog , keizer of koning werden gepresenteerd. Kortom een begin van democratische participatie.

Dit historische gegeven werd einde 19de eeuw door de toenmalige Vlaamse Beweging geromantiseerd en als propagandamiddel aangewend voor de emancipatiestrijd van het Vlaamse Volk tegen het unitaire , uitsluitend Franstalige Belgische staatsgezag.

Ook Koning Albert I verwees bij het uitbreken van de Grote Oorlog, die we straks gaan herdenken, naar de Slag de Gulden Sporen om het gros van de Vlaamse voetvolksoldaten aan het IJzerfront aan te moedigen .

11 JULI IN BRUGGE

In Brugge dateert uit die romantische periode de glorieuze muurschilderijen in de gotische zaal van het Stadhuis en het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck, de volkshelden uit de ‘Leeuw van Vlaanderen’ van Hendrik Conscience.

11 JULI  VLAAMS  STRIJDFEEST  

Het 11 –juli feest is sindsdien ook steeds een strijdfeest gebleven, waarop stap voor stap vooral op taalgebied gelijkberechtiging voor de Vlamingen in dit land werd bekomen, waarvoor dank aan allen die zich hiervoor belangeloos en met idealisme hebben inzet. Tot op vandaag worden de Vlamingen in dit land als groep  afgeremd en via de grendelgrondwet als meerderheid gemuilkorfd.  Alle noodzakelijkesociaal-

economische maatregelen blijven steken in de diverse manier van aanpakken tussen noord en zuid. Alle staatshervormingen verlopen aartsmoeilijk en ultra-traag.  Maar moeilijk zal ook gaan  !

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is